Ciència i medi ambient
Societat13/11/2022

Preocupació per la collita: els ametllers treuen flor abans d’hora

L’alta temperatura de la tardor d’enguany obliga els arbres a fer servir els nutrients reservats per a la pròxima campanya de fruits

PalmaEls ametllers han tornat a treure fulla i obrir flors aquesta tardor, quatre mesos abans del que estava previst. També  les figueres han tret fruits en alguns indrets de Mallorca. Són episodis inèdits en aquesta època de l’any, provocats pel canvi climàtic. Després de l’estiu més calorós d’ençà que n’hi ha registres (1961), la tardor ha començat enguany més càlida i seca del que és habitual. De fet, el mes d’octubre ha estat extremadament càlid a les Illes i ha registrat una anomalia de 2,5 graus, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). En aquest context climàtic, l’alteració del cicle vital dels arbres preocupa el món agrícola –a les Balears hi ha 38.285 hectàrees de superfície d’ametllers i 2.605 de figueres, segons les darreres dades de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. 

“Allò que diuen del garrover, de ‘quan li culls les d’enguany ja té les de l’any que ve’, no s’hauria de donar als altres fruiters. Això vol dir que han fet una mobilització de nutrients i recursos que haurien d’utilitzar per a la pròxima collita i s’han tudat”, diu el tècnic de l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), Miquel Serra. És un signe evident de la pertorbació que els provoca la nova realitat climàtica, que es repeteix des de fa anys. Quan acaba l’estiu, els nutrients que fabriquen les fulles se’n van a l’arrel. Així, les reserves es fan servir a l’hivern per florir i començar a vegetar. “Que ho facin abans significa que ja han fet una mobilització innecessària de nutrients. Els arbres hauran de recuperar-los quan arribi l’hivern”, puntualitza. D’aquesta manera, quan arribi el fred de cop, l’arbre haurà de tornar enrere i tirar la fulla que havia tret. Serra ho explica així: “Si no ve el fred després de la calor de l’estiu, els arbres pensen que ja hem botat l’hivern i activen un altre pic la vegetació”.

Cargando
No hay anuncios

Durant els mesos d’agost, setembre i octubre –una vegada collides les ametlles–, l’arbre utilitza la seva capacitat fotosintètica per generar reserves i impulsar el creixement de les arrels abans de la hivernació, que durarà fins a la pròxima floració. L’alta temperatura afecta la producció d’ametlles en plantacions en secà, principalment, perquè el procés de maduració no es realitza correctament per la disminució de l’activitat metabòlica i fotosintètica de l’arbre. La tècnica de la IGP d’Ametlla de Mallorca, Julia Lainez, explica que “els canvis en el procés de maduració donen lloc a un bessó amb un contingut més gran d’humiditat i això pot afectar la qualitat, transformació i conservació del producte”.

Per la seva banda, el productor d’ametlles i fruits secs d’Inca Andreu Truyol confirma aquest fenomen: “Està passant. Les figueres no han perdut la fulla i hi ha ametllers que n’han tret de nova”. L’agricultor destaca que no hi ha mecanismes per revertir els efectes de l’alta temperatura: “Els ametllers estan acostumats a viure amb calor a l’estiu, però no al novembre”. D’aquesta manera, “fan una mobilització inútil que els desgasta. L’alta temperatura els provoca un desequilibri”. El també vicepresident de la Cooperativa d’Inca comenta la baixada dràstica de la producció d’ametlles: “Fa tres anys s’omplien tres o quatre camions d’ametlla a granel. Enguany hi ha cabut tot en dos sacs, encara que sí que hi ha finques joves productives”. A més, atribueix aquesta baixada a tres factors: l’alta temperatura, la sequera i la Xylella fastidiosa –un bacteri amb un potencial patogen elevat que afecta un ampli espectre d’espècies de plantes. El 2015 es varen produir 7.360 tones d’ametlla a Mallorca i el preu mitjà per quilo era d’1,68 euros. Quatre anys després, la producció es va reduir a 4.659 tones i el preu també va disminuir a 1,16 euros. L’agricultor es mostra preocupat pel que pugui passar amb la producció de la collita de l’any que ve.  

Cargando
No hay anuncios

L’efecte en la collita d’ametlla

“Ara mateix, no es pot quantificar l’efecte que tindrà l’alta temperatura que durant els mesos d’estiu i tardor hem tingut a Mallorca en la collita de l’any que ve”, diu Lainez. Les dades de producció són molt variables, atès que hi ha arbres joves que augmenten la producció cada any, mentre que la superfície de plantacions en secà es redueix. La superfície d’ametllers en secà ha disminuït i moltes d’aquestes plantacions s’han replantat amb garrovers. D’altra banda, s’han fet inversions en plantacions d’ametllers de regadiu, “amb noves varietats amb millor resistència a la Xylella i major producció que les locals”. 

Cargando
No hay anuncios

Les previsions en el sector parlen enguany d’un augment d’aproximadament el 22% de la producció respecte del 2021, per la reducció de la collita de l’any passat provocada per les gelades de primavera, segons la IGP Ametlla de Mallorca. Però les conseqüències d’aquesta situació dependran també que no hi hagi gelades la primavera vinent. Així, les expectatives per als pròxims anys no són bones. “Fins ara, la temperatura ha estat d’entre 28 i 29 graus. El fet que a la tardor faci aquesta calor és tan dolent o més que la temperatura d’estiu. És possible que d’aquí a un parell d’anys la calor s’allargui dues setmanes més. Així doncs, sí que pot haver-hi efectes més visibles i perjudicials. Si aquest és el nou escenari, s’hauran de sembrar varietats que siguin més resistents a la manca de fred i a les sequeres allargades”, alerta el tècnic d’Apaema.