Sant Antoni 2024

El president del Consell de Menorca fa una crida a la unitat

Al discurs institucional de Sant Antoni, Adolfo Vilafranca ha demanat "consens polític i social"

Al discurs institucional de Sant Antoni, Adolfo Vilafranca ha demanat "consens polític i social"
David Marquès
18/01/2024
3 min

MaóEl president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha invocat el filòsof i politòleg Karl Popper per fer que aquest Sant Antoni sigui el de “la concòrdia, la germanor i la unió” que necessita l’illa, un bon enteniment al qual s’ha referit reiteradament durant el seu discurs institucional. En tot cas, la coincidència de la celebració d’enguany amb el trentè aniversari de la declaració com a Reserva de la Biosfera i del recent reconeixement de la Unesco a la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat han donat el protagonisme de l’acte a Cipriano Marín, l’expert canari en desenvolupament sostenible que ha coordinat ambdues exitoses iniciatives per a l’illa.

Vilafranca també ha basat en aquests dos reconeixements internacionals el seu al·legat a la concòrdia, això en un moment en què governa en minoria i cerca suports puntuals a l’oposició, més a l’esquerra que a la dreta, per poder aprovar el pressupost i donar a la institució insular l’estabilitat que necessita. “Les dues distincions de la Unesco ensenyen al món allò que som i que volem ser”, ha dit el president, qui s’ha mostrat partidari de “l’equilibri, el desenvolupament sostenible, la pluralitat cultural i la diversitat paisatgística, econòmica i social”. Un compromís que faria també seu l’anterior coalició progressista que governà el Consell, motiu pel qual ha remarcat que “és més important que mai estar units” i “fer feina pel bé comú de Menorca”, amb “la gestió seriosa, rigorosa i amb seny que ens van encomanar els ciutadans”.

El president popular ha esmentat que el de l’aigua “és un dels reptes no resolts més importants”, com també ho és continuar apostant per la sostenibilitat i la recollida porta a porta, que ja ha fet que “la taxa de reciclatge hagi passat d’un 20% a un 80%”. Durant la seva intervenció, Adolfo Vilafranca ha demanat als governants actuals “mesures valentes” per solucionar el problema de l’habitatge i una “millora en els processos del camp” perquè els pagesos puguin “cobrar un preu just per la llet” i, a la vegada, es faci possible “la rendibilitat de les empreses transformadores”.

Pel que fa al turisme, té clar que “Menorca és un museu obert al món que es pot visitar tot l’any”, però que necessita millorar la connectivitat aèria. Per començar, amb una freqüència diària més amb Madrid, petició que ja ha fet arribar al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, i que no és l’única que dirigeix a l’Estat. “Necessitam que (Madrid) entengui les necessitats de Menorca, començant per la doble insularitat”, ha dit Vilafranca, qui veu “urgent el desplegament del Règim Especial de les Balears (REB)” per fer que “l’Estat atengui les demandes dels menorquins”, i així convertir l’illa en “una terra d’oportunitats”, on els joves “puguin iniciar projectes de vida sense haver de continuar sortint de Menorca per desenvolupar una carrera professional”.

El president del Consell també ha reclamat el segon cable submarí amb Mallorca, un nou conveni de carreteres i la millora del transport públic per “contribuir a la mobilitat sostenible”. I per assolir-ho i fer realitat tantes reivindicacions, ha fet una crida al “suport, l’ajuda, el consens i el diàleg. Polític i social". "Necessitam fer feina tots junts, pensant en Menorca”, ha dit. Els portaveus de PSOE i Més per Menorca, que l’estaven escoltant, es tornaran a reunir amb el president insular en els propers dies. L’oferta d’un pacte per salvar el Consell continua damunt la taula. I el parèntesi de Sant Antoni ha servit perquè el president els torni a marcar el camí.

stats