Tribunals
Societat11/01/2023

Presó provisional per a les dues repatriades espanyoles casades amb presumptes jihadistes

Les dues detingues van ser repatriades dilluns amb 13 menors a càrrec

ARA
i ARA

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha decretat presó provisional sense fiança per a dues dones espanyoles casades amb presumptes jihadistes de l'Estat Islàmic. Es tracta de Iolanda Martínez (37) i Luna Fernández (34), que van arribar a Espanya dilluns a la mitjanit amb 13 menors a càrrec després de ser repatriades d'un camp de presoners de Síria. Contra elles hi havia una ordre internacional de cerca i captura per presumpte delicte de terrorisme. Totes dues van viatjar a Síria amb els seus marits l'any 2014 i la Fiscalia defensa que hi ha prou indicis per pensar que allà van passar a formar part del Daeix (acrònim d'Estat Islàmic), tal com ja en formaven part les seves parelles. Segons el fiscal, durant aquell temps Iolanda Martínez i Luna Fernández van ser utilitzades per l'Estat Islàmic per satisfer els homes que lluitaven i educar els fills en els dogmes del grup terrorista.

Va ser el setembre del 2019 quan l'Audiència Nacional va emetre una ordre de detenció per a les dues detingudes i dues dones més que eren a Síria i havien demanat poder tornar a Espanya. En aquell moment les quatre dones tenien 17 menors a càrrec. Aquest dilluns, però, només van ser dues dones i 13 menors els que finalment van ser repatriats. Alguns són fills de les detingudes i altres són orfes dels quals una d'elles es va fer càrrec. Tot i que la Fiscalia havia demanat que es retirés la pàtria potestat dels menors, el jutge ho ha desestimat. Per ara, tots han quedat a càrrec dels serveis socials de la Comunitat de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Últims en repatriació

Espanya s'havia quedat pràcticament sola a la Unió Europea en la negativa a repatriar vídues i orfes de l'Estat Islàmic tal com estableix el dret internacional. Després que ho fessin països com Alemanya, Bèlgica, Suècia, Holanda, Finlàndia, Itàlia, Irlanda o Noruega, finalment aquest dilluns el govern espanyol va decidir repatriar les dues dones i els 13 menors. Tot i això, encara hi ha una altra espanyola que no ha pogut ser repatriada. És Lubna Miludi, de Ceuta, que es troba amb el seu fill de 7 anys al camp d'Al-Hawl, al nord de Síria.