La prestació extraordinària dels fixos discontinus s'allargarà fins al 31 de maig
Les empreses no els hauran de cridar perquè s'incorporin a la feina abans d'aquesta data
Els treballadors fixos discontinus podran cobrar la prestació extraordinària que finalitzava aquest mes fins al 31 de desembre, segons ha anunciat aquest dilluns el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social. D'aquesta manera, les empreses no els hauran de cridar perquè s'incorporin a la feina ni els hauran d'incloure en els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) fins a aquesta data. Cal recordar que els fixos discontinus varen sortir dels ERTO a final de setembre, i des de llavors reben la prestació extraordinària.
Negueruela ha destacat que la mesura de prorrogar aquesta prestació afavoreix "una protecció total" dels fixos discontinus, així com de les empreses. També ha matisat que això no vol dir que no hi pugui haver activitat econòmica abans, motiu pel qual s'incorporarien als seus llocs de treball abans d'aquesta data. El conseller també ha fet referència a l'ajornament del pagament de les quotes a la Seguretat Social de gener, febrer i març fins a abril, sempre que es tracti de deutes inferiors a 150.000 euros, i ha detallat que l'any passat es varen resoldre favorablement 4.300 dels 5.686 que es varen demanar (un 87%).
Cal tenir en compte també que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la pròrroga dels ERTO vinculats al covid-19 fins al 31 de maig. Precisament a això ha fet referència la presidenta de CAEB, Carmen Planas, després de la reunió de la mesa. Malgrat que ha considerat "important" aquest allargament, ha recordat que la patronal els demana "fins al 31 de desembre". A més, Planas ha criticat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per dir que "no hi hauria temporada turística fins que el 70% de la població estigués vacunat". "No podem basar la temporada en un 70%, i el missatge ha de ser positiu. Els ciutadans hem de ser responsables per abaixar la incidència de la pandèmia i poder oferir les Balears com a destinació segura", ha comentat.
D'altra banda, el president de PIMEM, Jordi Mora, ha destacat la importància de l'ajornament del pagament de les quotes a la Seguretat Social, ja que, "després de 10 mesos de pandèmia, és normal tenir deutes amb Hisenda o la Seguretat Social" i els empresaris "no podrien rebre ajudes" si no s'haguessin ajornat aquestes quotes –estar al dia de pagaments amb la Seguretat Social n'és un dels requisits.
El secretari general d'UGT, Alejandro Texías, ha subratllat que el diàleg amb el Govern és constant i ha valorat positivament que els fixos discontinus cobrin la prestació extraordinària fins al 31 de maig. Per la seva banda, el secretari general de CCOO, José Luis García, ha recordat la necessitat d'arribar al final de la pandèmia "amb un teixit productiu que hagi minvat el mínim possible". "Les empreses han de poder agafar oxigen per transitar el que queda en les millors condicions".