El preu del lloguer baixa un 9% a Palma per la pandèmia
La disminució és "insuficient" perquè faciliti l'accés a un habitatge, segons la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol
L'impacte de la pandèmia ha provocat que l'any passat el preu del lloguer de Palma es reduís un 9,13% respecte del 2019, segons un estudi fet per l'Ajuntament. La disminució és "insuficient" perquè faciliti l'accés a un habitatge, segons ha valorat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, en una roda de premsa.
"Tenint en compte la tendència alcista del preu del lloguer durant els darrers anys i davant la difícil situació laboral i social que ens deixa la pandèmia, la baixada detectada continua sent insuficient", ha explicat l'edil. De fet, l'atur ha augmentat un 43% al municipi i el nombre de persones que cerquen feina s'ha disparat un 112%, segons l'informe de Cort.
L'estudi s'ha fet analitzant els preus de gairebé 3.000 habitatges distribuïts pel 80% del municipi, ja que s'han descartat les zones en les quals predomina l'habitatge unifamiliar. La informació s'ha extret dels portals de Fotocasa i Idealista eliminant els anuncis duplicats i comparant els resultats amb un estudi fet per Cort el 2019. Per elaborar el document, també s'han recollit dades de l'Índex de preus de mercat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
La mitjana d'habitacions dels pisos que estan en el mercat de lloguer és de 2,2 i els habitatges tenen una superfície de 94 metres quadrats. El preu mitjà és de 1.022 euros mensuals, la qual cosa suposa un cost de dotze euros per metre quadrat. El preu del lloguer és molt desigual a Palma: els més econòmics es troben al Terreno, Cala Major i l'Arenal amb preus que oscil·len entre els 450 i els 495 euros. Els més cars, en canvi, són els de Sant Jaume, Monti-sion i el Camp d'en Serralta, on es poden arribar a pagar 4.500 euros cada mes.
L'Oficina antidesnonaments atén un 80% més de casos
La crisi sanitària no ha fet més que empitjorar el problema dels desnonaments. L'Ajuntament de Palma està atenent un 80% més de casos per no poder pagar el lloguer. El gener d'enguany hi havia 62 llançaments previstos, un 37% més que el mateix mes de 2020, abans de la pandèmia, segons ha detallat Cort en un comunicat. L'Oficina Antidesnonaments de Palma, però, aconsegueix aturar o perllongar el 65% dels casos ordenats pels jutjats.
"Estam davant un estat d'emergència residencial molt greu. La crisi d'accés a l'habitatge digne és més greu que mai i l'única solució és adoptar mesures contundents", hi ha insistit Truyol. La regidora ha proposat regular el preu del lloguer i prorrogar la suspensió dels desnonaments més enllà de l'estat d'alarma.
També ha reclamat al Govern que apliqui la Llei d'habitatge perquè sigui comprador preferent quan un gran tenidor vol vendre un dels seus pisos a un fons. En aquest sentit, l'edil ha dit que cal garantir els supòsits per garantir que els grans tenidors ofereixen lloguer social en els casos que compren habitatges mitjançant execució hipotecària a persones o famílies vulnerables.