Pujada de la llet a Menorca
Coinga ha pres la decisió tenint en compte la situació del sector ramader
Coinga ha anunciat que apujarà dos cèntims el litre de la llet pagada als socis de la cooperativa, que són 115 ramaderies, i un cèntim més als ramaders que no en són socis. A més, l’entitat pagarà en el termini d’un mes, quan fins ara ho feia en 45 dies. També anticiparà tres mesos el premi que a final d’any es paga als productors, a raó d’un cèntim més per litre de llet venut a la cooperativa. Coinga ha pres aquesta decisió considerant la difícil situació del sector ramader menorquí, provocada pels increments desfermats dels costos de producció els darrers mesos. Sense cap dubte, la decisió és bona per al sector, no es pot veure d’altra manera, i és una demostració d’interès per fer front a uns moments complicats de bon de veres.
Represa de la treta de xots
Es manté la demanda de carn ovina, tant insular com peninsular
La Conselleria d’Agricultura ha anunciat que s’han reprès les tretes per via marítima de xots mallorquins en direcció a Aragó, on la cooperativa Oviaragón els comercialitza pertot arreu a través de la seva estructura de distribució. És una bona notícia, perquè representa la recuperació d’una activitat que s’havia vist entrebancada a causa de les mesures de control de la llengua blava, però també perquè aquesta recuperació vol dir que es manté la demanda de carn ovina, tant insular com peninsular, i que això repercutirà que hi hagi un preu correcte per a aquesta producció ramadera, essencial per al camp mallorquí. La col·laboració entre cooperatives de Mallorca i d’Aragó és el que fa possible una relació beneficiosa per a tots.
Millora de la cadena alimentària
La modificació de la llei pot prohibir la venda a pèrdues i compensar la producció
El Congrés dels Diputats ha aprovat la modificació inicial de la Llei de la cadena alimentària, que pot prohibir la venda a pèrdues, una qüestió demanada des de fa temps pel conjunt de l’associacionisme agrari i el cooperativisme. La majoria de veus pageses apunten, però, que si no es prenen les mesures per fer possible el pagament de preus justos als agricultors ens podem trobar davant un nou ‘brindis al sol’, sense conseqüències de cap casta per a l’economia de les famílies pageses. La preocupació dels pagesos, amb un toc de realisme o més aviat d’escepticisme, es comprèn, ja que fins ara no hi hagut manera de dur a la pràctica la legislació que ha d’assegurar que els preus compensin els costos reals de producció.
‘Annus horribilis’
L’increment de les vendes ha anat acompanyat d’una caiguda dels preus
Mercapalma és una de les poques fonts estadístiques que tenim a l’abast per veure com evoluciona la comercialització agroalimentària a l’illa de Mallorca. Les dades acumulades l’agost d’enguany reflecteixen que s’ha produït un increment d’un 2% en el volum comercialitzat en el mercat majorista de fruites i hortalisses en relació amb l’any passat (un increment de 2.000 tones més). El Situat de Productors (pagesos que fan venda directa a Mercapalma) ha pujat un 7% en volum (112 tones més). La nota xereca és que el preu pagat als pagesos ha baixat un 15,5 %, i s’ha reduit uns 20 cèntims d’euro per quilogram de fruita i hortalissa venut. En resum: l’increment de les vendes en xifres absolutes, en el que duim de l’any 2021, ha anat acompanyat d’una caiguda substancial dels preus, la qual cosa ha tirat per terra els ingressos dels productors. Entre la crisi hortícola i la crisi ramadera per ventura som a les portes d’un nou annus horribilis per al camp balear.
El mercat de Pere Grau
És un dels més ben assortits de Mallorca i s’hi ven molt de producte local
Hi ha mercats que tenim tan a prop que no els arribam a conèixer. El mercat de Pere Grau, un dels més grans i més ben assortits dels municipals de Mallorca, el tenim a dues passes i potser no el valoram prou. Amb un mercat agroalimentari a l’exterior cada dimarts, dijous i dissabte, és un centre concorregut i amb una oferta alimentària diversa i de qualitat. Hi destaca la presència de fruites i verdures locals, carns de qualitat i peix fresc. És un mercat en el qual un establiment anomenat La Despensa de Castilla y León és un dels millors venedors de sobrassada de porc negre i sobrassada ecològica de tot Mallorca. Això ja ho diu tot. La presència de producte local i de producte pagès o de la terra és important. En una paraula, un mercat que convé tenir present en el mapa de la millor alimentació de l’illa.