Les previsions de l'Aemet descarten una nova torrentada aquesta tardor
L'organisme espera que els propers mesos les temperatures se situïn per sobre de la mitjana habitual, de 15 graus, entre octubre i desembre
PalmaL'Agència Estatal de Meteorologia ha fet públiques aquest dijous les seves previsions per a aquesta tardor, les quals indiquen que entre els mesos d'octubre i desembre les pluges entraran dins la mitjana habitual, d'uns 218 litres per metre quadrat. La delegada de l'Aemet a Balears, María José Guerrero, ha assegurat que, segons les dades actuals, no tornarà a haver-hi pluges torrencials i que almenys fins a final de mes "no hi haurà precipitacions intenses". Pel que fa a les temperatures, s'espera que els propers mesos continuïn sent càlids, amb una mitjana superior als 15 graus durant tot el trimestre.
Tot i que no s'espera que es repeteixin els episodis de la tardor passada, els dispositius de detecció tampoc no han millorat des d'aleshores, segons ha reconegut Guerrero. Si bé hi ha diversos projectes en marxa, no se n'ha pogut posar en marxa cap atès que depenen dels pressupostos generals de l'Estat, que no es varen aprovar. La intenció, des de l'Aemet, és substituir la xarxa de radars, disposar de dades amb més freqüència, posar en marxa noves estacions d'observació i canviar els ordinadors per obtenir prediccions més fiables.
Indicis de canvi climàtic
Quant a la gran varietat de fenòmens que s'han produït al llarg de l'estiu –una onada de calor extraordinària i rècord de precipitacions en punts com Santanyí–, Guerrero ha apuntat que "s'emmarquen en els patrons de canvi climàtic". Això es deu tant al nombre d'episodis com a la seva intensitat i ha recordat que s'han superat els registres màxims que es tenen des dels anys cinquanta en alguns punts de Mallorca, com ara Lluc.
Dins aquesta tònica, s'hi emmarquen també les nits tropicals –que superen els 20 graus–, que enguany s'han duplicat i han arribat a un total de 44. En aquest sentit, l'Aemet defineix aquest estiu com a "molt càlid", en tant que la mitjana de les temperatures ha pujat un grau i s'ha situat en 20 graus. Els dies 26 i 29 de juny es va registrar l'única onada de calor d'aquesta estació, que per la seva longitud i intensitat –en cinc i tres dies es va arribar a algun punt de Mallorca als 40 graus– s'ha considerat "extraordinària".
Malgrat les intenses pluges de final d'agost, que varen recollir fins a 101 litres per metre quadrat, a Campos, l'Aemet apunta que l'estiu ha estat sec. El conjunt de les Balears demostra un dèficit d'un 34%, atès que ha plogut una mitjana de 23 litres per metre quadrat, quan la mitjana és de 39. Les Pitiüses es desmarquen d'aquestes dades, atès que en el seu cas hi ha hagut un superàvit de precipitacions d'un 31%.