La primera dona a la Policia Local de Maó, pregonera popular de Gràcia 2022

Loli Reynés es va incorporar al cos policial l'any 1987, a 18 anys

Loli Reynés llegint anit el ban municipal a l'ajuntament de Maó.
Iván Martín
07/09/2022
2 min

MAÓMaó ja viu amb intensitat les festes de Gràcia 2022, unes celebracions que, després de dos anys cancel·lades a causa del covid-19, han retornat amb molta il·lusió i emoció. Prova d'això es va poder veure anit amb els actes del pregó. El discurs del batle de Maó, Hèctor Pons, recordant les adversitats de la pandèmia, i l'actuació del grup de gòspel Moments a Cor, que també varen exercir de pregoners, van ser el preludi de la lectura del ban municipal a càrrec de la pregonera popular: Loli Reynés.

La treballadora municipal fou l'encarregada d'anunciar l'inici de les festes patronals des del balcó de l'Ajuntament i aquest dimecres ho farà per tots els punts i barriades de la ciutat. Reynés acumula 35 anys al servei dels ciutadans de Maó ocupant diferents càrrecs dins el Consistori. El 1987, a 18 anys, es va incorporar al cos de la Policia Local i es convertí en la primera dona policia local de Maó. Actualment, forma part del departament de Medi Ambient. Ella mateixa explica que va rebutjar en un primer moment l'oferiment del batle per ser pregonera, però quan ho comentà amb la família va canviar d'opinió: "És un càrrec de molta responsabilitat i vaig pensar que ho havia de fer algú que estigués acostumat a parlar en públic".

El ban municipal està glosat i ha rebut la col·laboració de Miquel Truyol. Reflecteix les complicacions sanitàries viscudes i el sentiment de retrobar-se amb les festes de Gràcia: "Si tot va bé, crec que m'ho deixaran fer més vegades". Es tracta d'un càrrec que tradicionalment a Maó han exercit policies locals. La darrera persona que va ser pregoner popular va ser Joan Sans el 2019. De la seva entrada al cos policial recorda que els companys la van acceptar molt bé des d'un principi, "amb normalitat", i assegura que mai s'ha sentit ofesa ni maltractada per cap comentari. Un començament que arrenca amb unes oposicions mentre cursava estudis a l'institut, per posteriorment fer un curs a Palma: "Hi havia més dones, però poques en comparació avui dia", i afegeix: "Ho tornaria a fer, el meu pare era militar i va ser ell qui em va mig obligar a presentar-m'hi, perquè en aquells temps no comandava gaire a casa".

De la feina, diu que és psicològicament molt dura, però destaca el fet de poder estar en contacte amb el ciutadà i conèixer de primera mà els problemes reals. Per contra, les multes i les retirades de grua són els punts de més confrontació: "Tothom té els seus maldecaps i cal mà esquerra". Les festes de Maó viuran aquest dimecres el primer jaleo, tot i que abans hi haurà el berenar de Caixers, la sortida de la xaranga, el flabioler, la cercavila, el lliurament de la bandera a la caixera fadrina i l'inici del replec de la colcada.

stats