Primera patent internacional conjunta entre la UIB i l'IB-Salut

L'ús del fitat, sol o combinat amb vitamina B6, funciona com a inhibidor de la formació d'AGE, uns compostos estretament relacionats amb les complicacions de la diabetis

Presentació patent internacional conjunta entre la UIB i l'IB-Salut
Maria Cifre
06/02/2018
1 min

PalmaAquesta patent és la primera que s'ha fet conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) en el marc de l'IdISBa. La patent s'ha transferit recentment a l'empresa Devicare, i ha estat llicenciada en l'àmbit internacional. "La conjunció entre científics i clínics és fonamental per saber exactament què passa i poder crear un projecte de millora", explica el doctor Grases del grup de recerca en Litiasi Renal i Biomineralització de la UIB.

Les persones amb diabetis tenen nivells alts de glucosa, cosa que afavoreix la formació d'AGE, causant de les complicacions cròniques de la diabetis. Les AGE es formen mitjançant processos oxidatius. En l'estudi realitzat pels investigadors de la UIB i de l'Hospital Son Llàtzer s'ha demostrat que el fitat és un excel·lent antioxidant.

El fitat es troba en aliments com els llegums i els fruits secs. S'ha fet un estudi creuat amb un total de 80 pacients amb diabetis, 40 dels quals han pres un comprimit de fitat abans de cada menjada i la resta no. En els resultats de l'estudi s'ha comprovat que els nivells d'AGE han baixat en els pacients que han pres fitat abans de les menjades.

La patent va ser transferida a escala nacional i ara, a través de l'empresa Devicare, s'ha transferit a escala internacional. Es preveu que es continuï estudiant l'afecte del fitat en persones amb diabetis, i el més segur és que properament es comercialitzi com a complement alimentari.

stats