Primera passa feta per optimitzar la gestió de l'aigua a les Balears

El projecte té com a objectiu la creació d'una eina avançada de digitalització i control per optimitzar-ne la gestió, incloent-hi sistemes de control futurs per a pous i extraccions d'aigua

El 62% dels municipis de Mallorca supera els límits de fugues d’aigua
ARA Balears
06/10/2024
2 min

PalmaEl Govern acaba de fer la primera passa per optimitzar la gestió de l'aigua a les Balears, que es troben de manera generalitzada en prealerta per sequera. Així, ha aprovat l'inici de l'expedient de contractació del servei de disseny, desenvolupament, implantació i manteniment del magatzem de dades del Pla estratègic de transformació digital de la gestió dels recursos hídrics. Aquest projecte té com a objectiu la creació d'una eina avançada de digitalització i control per a optimitzar la gestió de l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), incloent-hi sistemes de control futurs per a pous i extraccions d'aigua.

D'aquesta manera, l'expedient, les bases del qual ja han estat redactades i que té finançament concedit, entra ara en la fase de contractació. S'espera que el procés de licitació estigui en marxa abans de Cap d'Any i que la seva adjudicació es realitzi el primer trimestre de 2025.

Sistema de control.

El pressupost aprovat per aquest contracte ascendeix a 1.581.591 euros, la major part dels quals es preveu que s'executi al llarg de l'any 2025, amb la finalitat que el projecte estigui completament finalitzat a principi de 2026.

Les principals actuacions incloses són:

Instal·lació de sensors de control i quantificació de desbordaments a les depuradores de:

  • Eivissa: 10 plantes
  • Mallorca: 56 plantes
  • Menorca: 11 plantes
  • Formentera: 1 planta

Connexió dels sistemes SCADA (Supervisió, Control i Adquisició de Dades) en les dessaladores de:

  • Eivissa: 3 dessaladores
  • Mallorca: 3 dessaladores
  • Menorca: 1 dessaladora
  • Formentera: 1 dessaladora

Elements de control per a la xarxa d'aigües subterrànies i sistemes de monitoratge per al control de les extraccions de grans consumidors a les quatre illes.

Aquest projecte forma part de les 16 mesures comunicades durant la Junta Insular de l'Aigua d'Eivissa, que s'estendrà a totes les Illes, i s'emmarca dins de les accions estratègiques per millorar l'eficiència en la gestió de l'aigua i reduir l'impacte mediambiental de les infraestructures hídriques a les Illes Balears.

stats