DANA al País Valencià
Societat07/11/2024

"A la primera planta hi ha més de mil morts": totes les mentides sobre el pàrquing de Bonaire

L'exèrcit assegura que no s'ha trobat cap cadàver després d'una primera inspecció completa

BarcelonaLa Unitat Militar d'Emergències (UME) ha confirmat aquest dimecres que no hi ha cap víctima mortal al pàrquing del centre comercial Bonaire d'Aldaia, una de les localitats més afectades pels aiguats. Ho ha anunciat el govern espanyol a les xarxes després que els cossos d'emergència hagin sostret tota l'aigua que hi havia acumulada i hagin completat una primera inspecció. De fet, la policia ha informat que a l'interior de l'aparcament hi ha una cinquantena de cotxes, com ja va explicar un treballador del centre, desmentint que hi hagués centenars de persones comprant el dia de la catàstrofe. Ell, com molts altres, havien pogut treure el cotxe sense problemes quan els va arribar l'avís, explica. Amb tot, la manca d'informació sobre el nombre de desapareguts al País Valencià durant gairebé una setmana ha fet que s'escampessin tota mena de rumors. Una de les fake news que més ha circulat per les xarxes socials ha estat, precisament, l'acumulació de cadàvers en aquest pàrquing.

El primer dia que l'ARA va acudir al centre comercial, dissabte passat, els bombers que hi estaven treballant van explicar que des del centre de comandament els havien avisat que hi podia haver moltes víctimes mortals a dins. És un dels aparcaments més grans amb capacitat per a 2.800 vehicles i era el primer dia de tasques de buidatge. També la Policia Nacional parlava d'uns 600 cotxes a l'interior, segons les previsions amb les quals treballaven. Per això, els bussejadors que van entrar per primer cop al centre deien que s'esperaven "un cementiri". Amb el pas dels dies, però, aquest escenari es va allunyar. Després de les primeres inspeccions, els bombers explicaven sorpresos que només hi havia una cinquantena de cotxes i, en aquell moment, cap cadàver. Ara, que ja no queda aigua (però sí fang), les inspeccions també estan apuntant en aquesta direcció.

Des que es va començar a parlar sobre aquest centre comercial, i amb la voluntat d'atiar el descontentament majoritàriament contra el govern espanyol, diversos usuaris, la majoria vinculats a l'extrema dreta, no han tingut cap recança a l'hora de sentenciar que s'hi amuntegaven centenars de morts sense contrastar la informació amb les autoritats. Un dels més coneguts és el periodista Iker Jiménez, presentador del programa 'Cuarto Milenio', de la cadena Cuatro, que va concloure sense rubor que al pàrquing hi havia "molts cossos, molts".

Cargando
No hay anuncios

Un dels col·laboradors de Jiménez, l'activista d'extrema dreta Rubén Gisbert, també ha fet sang amb el pàrquing. Va afirmar, fent veure que plorava, que hi havia centenars de persones que havien mort "ofegades mentre intentaven marxar amb els seus cotxes". Gisbert ha estat acomiadat per Jiménez després d'enfangar-se els pantalons abans de sortir en una retransmissió en directe.

Capitán Bitcoin, un dels tuitaires d'extrema dreta amb més seguidors, va republicar un vídeo de l'usuari @cannibalmonkey a Tiktok que es va fer viral. En el vídeo, el primer assegurava: "M'acaba d'informar un amic bus dels GEAS [Grups d'especialistes en activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil], que el pàrquing de Bonaire és un puto cementiri. Els bussos surten i no volen ni tornar-hi a entrar". I afegia: "Estan destrossats, sortiran milers de morts més".

Cargando
No hay anuncios

"A la primera planta hi ha més de mil morts"

TheGrefg, un dels youtubers més coneguts, amb 18,8 milions de seguidors, denunciava que s'estava silenciant el nombre de morts després de donar veracitat a una informació d'un tercer que li comentava que s'havia produït una tragèdia al pàrquing. "Un amic de la Guàrdia Civil va ser un dels 12 bussos que va baixar al pàrquing i va veure nens i adults amb els ulls oberts dins dels cotxes i a la primera planta hi havia més de mil morts. Cinc agents de la Guàrdia Civil van vomitar quan van sortir del pàrquing", assenyalava, acusant els mitjans d'amagar informació.

Cargando
No hay anuncios

Bertrand Ndongo, activista d'extrema dreta afiliat a Vox, també va donar una exclusiva: unes 700 persones que havien agafat el tiquet per entrar al pàrquing, no havien sortit. "La informació", deia, "s'havia d'agafar amb pinces", però subratllava que "es refiava moltíssim de la persona que li ho havia explicat". En la primícia, el periodista digital (així és com es presenta) va obviar que el pàrquing és gratuït i no dispensa tiquets.

Tot i l'allau de crítiques que ha rebut davant la confirmació que no hi ha morts, Ndongo ha tornat a la càrrega aquest dimecres aportant un àudio d'un presumpte sergent de l'UME que assegura que sí que hi ha morts.

Cargando
No hay anuncios

D'altres, en canvi, han esborrat piulades per no quedar en evidència. És el cas de David Santos, creador de contingut i comunicador de l'òrbita de Vox, que va publicar que ja s'havien tret 86 persones mortes del pàrquing en un missatge a X que va tenir més de dos milions de visualitzacions.

Hi ha una imatge que fora de context també es va fer viral. Es veia un bomber que sortia del pàrquing amb una mà tapant-se la boca que va servir de munició a l'extrema dreta per concloure que estava desolat davant la magnitud de la suposada tragèdia.

Cargando
No hay anuncios

"Quina veritat terrible amaguen?", es preguntava un altre usuari. Però si es veia la seqüència d'imatges que va fer l'agència EFE, la realitat era una altra, com van recordar altres tuitaires per desmuntar l'enèsima manipulació dels qui miren de fer campanya amb la tragèdia.