Astronomia

Així ha estat la primera superlluna de l’any

Aquesta nit de dimarts hem viscut el fenomen astronòmic més popular de l'estiu

BarcelonaDesprés del punt àlgid de les Llàgrimes de Sant Llorenç, aquesta nit hem viscut la primera superlluna de l'any, un fenomen estiuenc d'allò més memorable que deixa imatges impressionants.

S'anomena superlluna perquè es pot veure lleugerament més gran i més brillant. Això succeeix quan la lluna plena coincideix amb el perigeu, que és el moment de cada mes en què el satèl·lit es troba més a prop de la Terra. Aquest fenomen s'ha pogut veure a simple vista sense necessitat de cap aparell, i els espectadors n'han pogut gaudir tota la nit d'aquest 19 d'agost i fins a la matinada de dimarts dia 20. El satèl·lit ha sortit per l'est el dilluns al voltant de les 21 hores i s'ha pogut veure dimarts per l'horitzó oest passats dos quarts de vuit del matí.

A diferència de les pluges d'estels, aquest fenomen es pot apreciar també sense cap problema des de les zones urbanitzades. Això no obstant, és recomanable anar a zones fosques i amb horitzons sense obstacles per tal de gaudir al màxim de la brillantor del satèl·lit.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta ha estat la primera de les quatre superllunes que tindrem aquest any. Les pròximes seran el 18 de setembre (també serà l'última lluna plena de l'estiu), el 17 d'octubre i el 15 de novembre. Una superlluna es pot arribar a veure fins a un 14% més gran i un 30% més brillant que una lluna plena comuna, tot i que de vegades, a cop d'ull, la deferència és força subtil.

Cargando
No hay anuncios

La superlluna d'agost coincideix amb un altre fenomen ben curiós i poc conegut per a la majoria de la població: la lluna blava estacional. S'anomena així la tercera lluna plena d'una estació que en té fins a quatre, i aquest estiu es donen aquestes circumstàncies. Normalment, les estacions compten amb tres llunes plenes, i aquesta excepció té lloc cada dos anys i mig o tres. La següent no arribarà fins al 20 de maig del 2027.

Cargando
No hay anuncios