MOVIMENT LGTBI
Societat28/06/2019

La primera vaginoplàstia feta a les Illes, operada en una clínica privada

Blanca Dumas assegura que ara se sent “completament a gust” amb el seu cos i la seva parella, Yvonne Moll, està esperant poder fer-se la mateixa intervenció a la pública

Maria Fuster
i Maria Fuster

PalmaFa vint anys Blanca Dumas i Yvonne Moll es varen conèixer a la discoteca Black Cat de Palma i des de llavors són parella. Nou anys més tard, l’exbatlessa Aina Calvo les va casar, com a homes, al castell de Bellver. I tres anys després de la boda varen començar juntes el tractament hormonal per fer una transició femenina. Durant tot aquest temps s’han estimat i s’han fet costat en tot. “Tanta sort que ens hem trobat”, assegura Dumas amb convicció, acompanyant les seves paraules amb un somriure. Fa prop de tres mesos es va fer una vaginoplàstia -una operació que transforma el penis en una vagina-, la primera que s’ha fet mai a Mallorca i a les Illes Balears. El cirurgià Carlos Rubí es va fer càrrec de la intervenció -que a Dumas li va costar devers 13.000 euros- a la clínica privada Palmaplanas. Abans de recórrer a la medicina privada, amb tot, Dumas ho havia intentat per la pública, que cobreix les operaciona anomenades de confirmació de gènere, perquè algú aconsegueixi el sexe que sent com a propi.

Blanca Dumas va prendre la decisió d’acudir a la medicina privada -amb el suport i l’empenta de Moll- quan varen constatar que cap de les dues era a la llista d’espera de l’IB-Salut. El portaveu de Ben Amics, Jan Gómez, que va seguir el cas, constata que no eren a la llista. “Abans del 2016 ho havien sol·licitat i en veure que havien estat esperant i ningú no els havia dit que no hi eren, Blanca es va sentir molt malament”, explica. Dumas recorda que es va enfonsar, va tenir episodis d’ansietat i li varen haver de donar antidepressius. La seva parella la va animar a gastar-se els doblers de la indemnització que havia cobrat d’una feina on havien fet un expedient de regulació d’ocupació. “La vaig convèncer perquè només es viu una vegada”, explica Moll.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb aquest cas, el doctor Carles Villafafila, subdirector d’Atenció Assistencial i a l’Usuari de l’IB-salut, admet que “pot ser que hi hagi hagut una manca d’entesa”, però assegura que han “revisat el tema” i que actualment Yvonne és a la llista d’espera. Sobre el que va passar amb Dumas, Villafafila es justifica dient que no té “la informació concreta” del cas. Ben Amics ha estat pendent de l’assumpte i fins i tot va presentar una demanda a la Conselleria de Presidència per incompliment de la Llei LGTBI, que va ser desestimada. Jan Gómez lamenta el “malestar psíquic i la despesa que ha suposat a Blanca”.

“Som feliç, molt feliç. Em sent completament a gust”, afirma Blanca després de l’operació de vaginoplàstia. Abans, la seva imatge al mirall no li agradava. “Això no ho vull, deia quan em mirava”. Ara, explica que viu molt més relaxada. “Sempre m’ha agradat dur vestits i era difícil ocultar-ho. Al final em veia malament tot el cos. Quan anava a la platja m’havia de posar tres banyadors”, recorda. També destaca que ara se sent còmoda quan es canvia amb les seves companyes de feina, “abans no m’atrevia a fer-ho”. Yvonne Moll explica que tant ella com la seva parella han patit agressions transfòbiques. “Moltes vegades, de dia, hi ha homes que ens insulten pel carrer -assegura-, però a la nit són molts els que ens desitgen”.

Cargando
No hay anuncios

“De sexe, de moment, no en tenc. M’estim més esperar un temps, però tot ha anat molt bé i tenc sensibilitat”, diu Blanca Dumas. Durant un temps haurà d’utilitzar un dilatador dues o tres vegades al dia per mantenir la intervenció tal com s’ha fet. Però tot li ha resultat més fàcil que no es pensava. Abans de l’operació Dumas va veure molts vídeos de Youtube de dones que s’havien fet la vaginoplàstia i es pensava que patiria molt de dolor. “L’únic que realment em va molestar varen ser els cinc dies que vaig passar al llit, ja que no em podia moure”, assegura. Moll també preveu fer-se la vaginoplàstia. Fa molt poc es va assabentar que era a la llista d’espera de l’IB-Salut.

Reducció de la llista d’espera

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l’IB-Salut asseguren que a principi de la passada legislatura, el temps d’espera per enviar persones que es volien fer una operació de confirmació de gènere a l’Hospital de Màlaga era de vuit anys. “Era inacceptable”, admet el doctor Carles Villafafila. A meitat del 2018 varen aconseguir fer un procediment per agilitar la llista d’espera, amb un acord marc adjudicat a Barna Clínic que ha servit per reduir-la a tan sols sis mesos. Villafafila assenyala que durant aquests darrers anys ja s’han fet 12 intervencions, i hi ha deu persones que ja tenen programada la seva cita i cinc més que encara no estan ni citades ni programades.