Coronavirus
Societat06/09/2022

El que has de saber sobre la nova dosi de la vacuna contra el covid

Espanya rebrà aquesta setmana les primeres dosis reformulades per protegir la gent gran de cara a la tardor

BarcelonaEls primers vials de les vacunes adaptades a les noves variants del coronavirus aterraran a Espanya aquesta setmana, només cinc dies després que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) n'autoritzés l'ús. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que al llarg del mes de setembre l'Estat rebrà un total de 10 milions de vacunes reformulades de Pfizer i Moderna per protegir la població més vulnerable contra la variant òmicron, la causant de la majoria de contagis al món.

La Comissió de Salut Pública decidirà aquesta setmana quan es comencen a inocular aquestes dosis com a reforços, que primer s'administraran a la gent de més de 80 anys i en residències i, tot seguit, a la de més de 60 anys. Amb tot, previsiblement l'estratègia no començarà fins a "finals de setembre o principis d'octubre" per motius logístics (cal que arribin prou dosis per començar la campanya) i epidemiològics (els experts són partidaris que la injecció es doni poc abans d'una potencial nova onada a la tardor per maximitzar la protecció).

Cargando
No hay anuncios

Això és tot el que et cal saber sobre les vacunes adaptades que s'administraran a la tardor.

Què són les vacunes adaptades?

Són versions actualitzades de les vacunes originals de Pfizer i Moderna que es faran servir com a dosis de reforç. Les vacunes fetes amb tecnologia d'ARN missatger són més fàcils d'adaptar a les variants que circulen i, segons l'EMA, permetran mantenir una protecció òptima malgrat l'evolució del coronavirus cap a noves formes. D'exemples de vacunes adaptades n'hi ha diversos, com ara la de la grip o la del meningococ, ja que els agents que causen els contagis muten molt i poden arribar a ser irreconeixibles d'un any per l'altre.

Cargando
No hay anuncios

Per què són necessàries?

El virus ha anat mutant al llarg d'aquests dos anys. En concret, ha anat canviant la proteïna o fragment específic de material genètic a la superfície del virus que permet el contagi (trenca la defensa de la cèl·lula per infectar-la) i la diana contra la qual es dirigeixen les vacunes disponibles fins ara. "A mesura que arriben noves variants van perdent eficàcia, perquè la proteïna que causa la infecció és lleugerament diferent de la proteïna que la vacuna reconeix. És el que s'anomena escapament de la resposta immunitària", explica Carlota Dobaño, cap del grup d'immunologia de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa". Per tant, l'eficàcia de les dosis administrades fins ara a l'hora d'impedir l'entrada del virus a les cèl·lules ha anat minvant progressivament (tot i que no ha desaparegut) i si es canvia la diana es podrà atacar més directament la forma del virus que causa el problema.

Cargando
No hay anuncios

Com funcionen aquestes vacunes?

Les vacunes adaptades (que també reben el nom de vacunes bivalents) funcionen com les originals, però inclouen dos components diferents de l'ARN missatger: el del virus original i el de la variant òmicron, que és la que s'està propagant actualment. La reformulació permet que amb una única injecció hi hagi un reforç davant del virus original i un estímul del sistema immunitari davant d'òmicron, que és pràcticament l'única forma que circula ara a Catalunya, segons el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions (SIVIC). "És la mateixa vacuna, però en comptes de basar-se únicament en la proteïna del virus original, l'originat a Wuhan, també s'inclou la proteïna d'òmicron i s'amplia la capacitat induïda de reconèixer les proteïnes que ens poden infectar a hores d'ara", resumeix Dobaño.

Cargando
No hay anuncios

Evitaran els contagis o seran més protectores?

Com que tenen la mateixa tecnologia, no s'espera que aquestes dosis puguin tenir més eficàcia tallant la transmissió i evitant els contagis, però sí que s'esperen que siguin molt eficaces a l'hora d'evitar la malaltia greu i l'ingrés hospitalari. "Pensem que amplia la protecció davant més variants i que la mantindrà a nivells òptims contra la malaltia greu", afirma Dobaño, que afegeix que un reforç només amb una dosi que contingui la proteïna de la soca original ja es minimitzaria el risc d'emmalaltir greument. I la prova són els hospitals: aquest dimarts, les unitats de cures intensives (UCI) es buiden de malalts crítics de covid i a hores d'ara n'hi ha 9, la xifra més baixa a Catalunya des que va esclatar la pandèmia. De fet, el nombre d'hospitalitzats a planta per aquesta malaltia (tant si el virus és la causa de l'ingrés com si no) també s'ha reduït fins als 524 pacients. Un altre indicador que va a la baixa és la mortalitat, que ha caigut a la meitat en una setmana, passant de les 33 morts setmanals a les 18 actuals.

Cargando
No hay anuncios

Qui les pot rebre?

L'EMA ha aprovat les vacunes actualitzades a persones a partir dels 12 anys que s'hagin vacunat anteriorment, com a mínim 3 mesos abans de rebre aquest reforç. La campanya i l'ordre de vacunació dependrà de les autoritats sanitàries de cada país. En el cas de Catalunya i Espanya, l'última paraula és del ministeri de Sanitat, i ja ha avançat que vol començar per la població més envellida i amb més problemes de salut.