Societat23/09/2021

Els primers xots immunitzats contra la llengua blava surten de les Balears cap a la Península

Un 80% del bestiar de les Illes està vacunat, però a les Pitiüses la campanya ja està completada

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaUna remesa de 425 xots per a engreix s'ha enviat aquest dijous cap a la Península, amb destinació al centre d'engreixament de Monreal del Campo, a Terol, segons ha explicat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Es tracta dels primers animals que surten de les Balears després d'haver estat vaccinats contra la llengua blava. Són xots de tres mesos d'edat als quals fa almanco 21 dies que es va administrar el vaccí Bluevac BTV-4. Els animals procedeixen de cinc finques de Mallorca, ubicades a Manacor, Montuïri, Inca, Campos i es Llombards.

"Si es compleix amb les garanties sanitàries, es pot reactivar el circuit comercial d'aquests animals amb la Península, que s'havia hagut de paralitzar amb la detecció del brot de la llengua blava", segons ha dit en un comunicat el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. Un 80% del bestiar de les Balears està vacunat, però a les Pitiüses la campanya de vacunació ja ha acabat.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que amb la declaració oficial del brot, el passat mes de juliol, es va prohibir, de manera cautelar, el moviment i transport d'animals amb vida fora de les Illes. El flux comercial s'hauria pogut recuperar fa un parell de setmanes, ja que la immunització del bestiar s'assoleix al cap de 21 dies de l'administració del vaccí, i la campanya de vacunació va començar dia 12 de juliol. Fins ara, però, no ha estat necessari perquè els animals nascuts durant aquests mesos s'han destinat al consum intern a les Balears.

La malaltia de la llengua blava va tornar a aparèixer a les Balears després de gairebé 20 anys sense fer-ho. El darrer cop va ser el 2002, amb unes conseqüències desastroses que varen fer enfonsar el preu de la carn tant bovina com ovina. Tot i ser una malaltia que no té cap efecte sobre l’ésser humà, es va crear una por generalitzada sense fonamentar que va fer que en baixàs el consum.