Salut

El Princesa d'Astúries premia els “pares” dels fàrmacs per perdre pes

El guardó reconeix els impulsors de medicaments com l'Ozempic, que ajuden a controlar la diabetis i treuen la sensació de gana

ARA
2 min
Els premiats Daniel J. Drucker, Jeffrey M. Friedman, Joel F. Habener, Jens Juul Holst i Svetlana Mojsov.

BarcelonaEls nous medicaments que ajuden a controlar la diabetis i baixar de pes com l'Ozempic o Wegovy que han desenvolupat cinc líders mundials del camp de l'endocrinologia han estat reconeguts aquest dimecres amb el premi Princesa d'Astúries de recerca científica i tècnica 2024. Amb la seva recerca, els científics Daniel J. Drucker, Jeffrey M. Friedman, Joel F. Habener, Jens Juul Holst i Svetlana Mojsov han descobert nous tractaments com la semaglutida, que imita el funcionament de l’hormona GLP-1, produïda a l’intestí i que estimula el pàncrees en la producció d’insulina, i que també ajuda a perdre pes. Ara el jurat del guardó espanyol considera que estan tenint un enorme impacte clínic i social i els reconeix la seva contribució a la ciència. “Estan millorant la qualitat de vida de centenars de milions de persones a tot el món”, han afirmat.

En els darrers anys s'ha produït un gran avenç en el tractament de la diabetis tipus 2, la que s’adquireix, gràcies a l'aparició de fàrmacs que permeten un millor control de la malaltia imitant el funcionament d’una hormona a l’intestí. El medicament té com a principi actiu la semaglutida i el que fa és estimular el pàncrees en la producció d’insulina com si fos l'hormona GLP-1, que juga un paper clau equilibrant el sucre en sang. Però la revolució va arribar poc després: aquest tipus de fàrmacs s'han reconegut com a eficaços en la lluita contra l'obesitat i l'excés de pes, així com per mitigar el risc associat d'aquestes patologies a patir malalties cardiovasculars.

La demanda de medicaments que ajuden a perdre pes és històrica, i els únics que han demostrat la seva eficàcia i seguretat són els tractaments per a la diabetis de tipus 2. Això es deu al fet que la semaglutida que utilitzen els medicaments treu la sensació de gana i facilita el procés de fer una dieta, ja que alenteixen el buidatge gàstric i produeixen sensació de sacietat. Així, els pacients poden portar una dieta hipocalòrica amb més facilitat. Aleshores la indústria es va plantejar si augmentant les dosis podrien destinar els mateixos principis actius a combatre l’obesitat. 

Segons la revista Science, els medicaments amb aquest principi actiu, com Ozempic o Wegovy, van ser l'avenç científic més important de l'any passat. Ara han rebut un nou reconeixement de la mà del premi Princesa d'Astúries.

"Eficàcia sense precedents"

Per al jurat, les investigacions dels científics guardonats han establert les bases endocrines de la diabetis i l'obesitat, patologies a l'alça que són un problema global de salut pública sense tractament efectiu fins ara. Drucker, Habener, Holst i Mojsov comparteixen el reconeixement d'haver iniciat i desenvolupat aquesta recerca des dels anys setanta. Des dels seus diferents laboratoris van estudiar les hormones que regulen el metabolisme digestiu i intervenen en el procés. Friedman va descobrir el 1994 una hormona, la leptina, que es genera a les cèl·lules greixoses i actua sobre la regió cerebral que controla la gana.

Després de rebre el reconeixement, Holst ha destacat el recorregut que han fet amb la seva recerca, des de la troballa d'una hormona de l'intestí capaç d'estimular la secreció d'insulina fins als resultats actuals dels medicaments, que han demostrat una "eficàcia sense precedents". Ha reivindicat que han aconseguit millores molt significatives de la salut i supervivència cardiovascular, renal i cerebral de les persones amb obesitat i diabetis.

stats