Salut

Dosis limitades fins al juny: Sanitat restringeix l'ús d'una quimioteràpia per problemes de subministrament

L'AEMPS recomana prioritzar pacients sense tractament alternatiu mentre treballa per aconseguir més unitats a l'estranger

LA FARMÀCIA I ELS GENÈRICS 
 Cada cop es venen més medicaments ètics amb preus reduïts i productes sense recepta.

BarcelonaA Europa fa temps que hi ha escassetat de determinats medicaments. El desabastiment a les farmàcies s'ha cronificat i cada cop són més els fàrmacs que tenen problemes de subministrament. L'últim és el cisplatí, una quimioteràpia contra diferents tipus de càncer com el testicular, d'ovari, de bufeta, de pulmó de cèl·lules no petites i de cap i coll. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha activat aquesta setmana els protocols i mecanismes a la Unió Europea (UE) per sol·licitar-ne més unitats, ja que ara mateix hi ha una "existència limitada" del medicament, i ha recomanat als professionals que restringeixin el fàrmac als casos en què “les alternatives no són adequades o la demora del tractament pot comprometre la probabilitat de curació o supervivència global”.

"La situació és delicada, però s'està fent un seguiment, a l’espera que entre maig i juny es normalitzi el subministrament", han explicat a l'ARA fonts del departament de Salut. A títol orientatiu, afegeixen, s’han tractat amb el cisplatí a Catalunya 1.087 pacients entre gener i febrer d'enguany. També el director de farmàcia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Francesc Soler, adverteix que hi ha un volum important de pacients que han de continuar rebent aquesta medicació, però es manté optimista en què hi haurà el mínim impacte possible en els tractaments.

Els problemes de subministrament es donen en les diferents presentacions de cisplatí de les empreses Pfizer, Accord Healthcare i Hikma Pharmaceuticals. Per aquest motiu, l'AEMPS treballa, d'una banda, amb les societats científiques per determinar com prioritzar les unitats disponibles i, de l'altra, amb els laboratoris per buscar existències a l'estranger i posar-les a disposició dels hospitals "com més aviat millor" a través del Servei de Medicaments en Situacions Especials (MSE). Fins que no aconsegueixin la regularització del subministrament, la disponibilitat de cisplatí serà limitada, adverteixen. Segons Soler, de moment l'ICO té unes quatre setmanes de marge abans d'acabar amb les existències de cisplatí que té d'acord amb les prioritats acordades per l'AEMPS i les societats científiques.

Soler explica que s'han establert criteris perquè els pacients que necessiten rebre el medicament el segueixin rebent i per fer substitucions o aturades de tractament en aquells malalts en què sigui possible. Per al director de farmàcia de l'ICO, la priorització dels tractaments i la proactivitat per comprar fàrmacs a l'estranger són clau perquè no es distorsionin tractaments actius.

Quan trobi medicaments a l'estranger, l'agència ho comunicarà a les societats científiques i als serveis de farmàcia hospitalària amb tota la informació actualitzada perquè puguin sol·licitar-ne unitats addicionals, sempre segons els criteris de priorització que han pactat amb les societats científiques. Pot ser que hi hagi altres països que també tinguin problemes de subministrament d'aquest medicament, avisa Soler, tot i que aclareix que encara és aviat per saber quina és l'afectació a escala mundial.

L'escalada del problema

El febrer passat Pfizer va notificar a l'AEMPS dificultats per subministrar el medicament Cisplatino Pharmacia 1 mg/ml per problemes de qualitat a la seva planta de fabricació a escala global. Segons l'agència, aquest problema ja està resolt, però l'empresa ha traslladat la planta de fabricació a Melbourne i, a conseqüència, hi ha hagut un retard en l'alliberament de lots per a la seva distribució.

A més, el març Accord Healthcare també va comunicar que patiria problemes de subministrament de cisplatí a causa de restriccions en la capacitat de la seva planta de fabricació, una situació que ha comportat un augment de la demanda del medicament que fabrica Hikma Pharmaceuticals i, finalment, aquesta tampoc ha pogut fer front a totes les peticions i també ha comunicat problemes de subministrament.

stats