Societat
Societat14/10/2024

Els productors de les Balears reben menys de la meitat del preu que paguen els consumidors per fruites i hortalisses

Només el 12% del cost de venda de les clementines arriba als pagesos

Menys de la meitat del preu que paguen els consumidors a les Balears per fruites i hortalisses arriba realment als productors, segons els primers resultats de l'Observatori de Preus que ha presentat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural aquest dilluns. Pel que fa al peix i la carn (dos aliments que també s'observen a l'estudi), el percentatge del que reben els productors es troba per damunt del 50% del preu de venda.

Aquesta és una de les principals conclusions extretes de l'Observatori de Preus –una eina estadística que demandava el sector primari– que compara, amb dades recollides entre juny i agost de 2024, els preus als quals els pagesos venen els productes frescos de les Balears amb els que paguen els consumidors tant als supermercats, com en mercats o en el comerç de proximitat. L'anàlisi dels punts de venda al consumidor s'ha distribuït "en funció de com està repartit el mercat alimentari", segons ha explicat el director general de Qualitat Agroalimentària i Productes Locals, Joan Llabrés. Per això, el 65% dels preus s'ha observat a supermercats i hipermercats, mentre que el 35% restant s'ha recollit de mercats de proximitat. En total s'han fet 343 visites i s'han obtingut 3.614 preus.

Cargando
No hay anuncios

En concret, en productors arriba el 39,1% del preu que es paga per les hortalisses; el 31,15%, de la fruita; el 57,6%, de la carn i el 57%, dels productes de la pesca, segons la mitjana realitzada amb les xifres acumulades dels tres mesos. En el mateix sentit, les dades obtingudes el juny mostren que els productes el preu final dels quals va arribar en menor proporció als productors van ser les clementines (12%), les cebes brunes (17%) i les llimones (21%). En canvi, el percentatge del preu final que arriba als productors de carn i peix és més alt. En el cas de la sípia, el pescadors perceben un 74% del preu final.

"Veim que els productes amb els preus més baixos són els que més s'encareixen durant el transcurs de la cadena alimentària", ha subratllat el director general de Llabrés, qui ha assegurat que encara és prest per avaluar-ne les tendències. Aquests increments podrien dependre del nombre d'intermediaris que té cada aliment o de "distorsions del mercat", segons ha assenyalat el conseller d'Agricultura, Joan Simonet.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat el conseller d'Agricultura, Joan Simonet, "la idea és que l'Observatori es publiqui cada mes i s'hi incorporin nous productes com la llet i aliments de producció ecològica". També ha recalcat que la importància de les dades es veurà "en un parell d'anys quan totes les dades estiguin disponibles". "És una eina per veure com es mouen els preus en cada baula de la cadena alimentària i creim que ja no podíem esperar més per fer-la", ha afegit.

Amb aquest observatori mensual, ha finalitzat Llabrés, es pretén que els consumidors coneguin quin percentatge del preu que paguen arriba realment als productors i convidar-los a comprar directament als pagesos, pescadors i ramaders de les Balears. En paral·lel, Simonet ha assegurat que aquesta eina pot servir per "dissenyar les polítiques d'ajudes públiques al sector primari".