Universitats
Societat13/09/2023

Professors sense contracte amb el curs començat a la UAB: "No he fet la classe perquè no sé quant cobraré"

La implantació de la nova figura de substitut que marca la LOSU genera un desgavell administratiu els primers dies del curs

BarcelonaEls primers intents per complir la nova llei d'universitats espanyola (LOSU) pel que fa al professorat universitari estan comportant problemes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Fins ara, una de les lluites més reivindicades entre els docents universitaris era reclamar la millora de les condicions del professorat associat, però la implantació del professor substitut –una nova figura docent que ha entrat en vigor amb l'aprovació de la LOSU i que vol posar fi a la temporalitat dels "associats reals"– està causant un nou desgavell administratiu. El resultat: més d'una vintena de professors han començat les classes a la UAB sense haver firmat contracte. Ho han denunciat a l'ARA membres de l'Assemblea d'Associats de la UAB.

"Aquest dimarts començava el curs i no he fet la primera classe perquè no tinc contracte i no sé ni quant cobraré", explica Natàlia Rossetti, professora de ciències polítiques de la UAB des de fa més de vint anys i que critica que la universitat ha fet "una aplicació de la nova normativa de manera molt dràstica i amb una gestió ineficient". En el seu cas, en pocs mesos ha passat de ser professora associada a professora substituta sense voler-ho i amb pitjors condicions. "Tot i haver guanyat el concurs d'una plaça d'associada, em van dir que no em renovaven i que si volia continuar m'havia de presentar a una nova borsa de professorat substitut on només tens 48 hores per comunicar si acceptes o no una plaça", critica. I afegeix: "Al juliol vaig acceptar la plaça, tot i que té una càrrega docent força més alta del que voldria, però a hores d'ara no tinc una proposta de contracte, ni sé el sou ni les condicions, i això fa que no pugui demanar la compatibilitat amb la meva feina principal", denuncia la docent, que insisteix que ella era "una associada de les de veritat", amb una feina més enllà de la docència universitària.

Cargando
No hay anuncios

Una situació semblant és la que viu el professor d'economia Marc Gavaldà. "El departament d'Economia i Història Econòmica de la UAB em va comunicar que ocuparia la plaça d'un docent que havia renunciat a la borsa de substituts, però aquest dimecres començo les classes i encara no he rebut l'oferta de contracte o de càrrega docent", critica. Assegura que ha sabut pels seus companys que serà el responsable de tres assignatures de quart curs d'Economia, unes pràctiques a història econòmica i el curs d'economia ambiental dels recursos naturals al grau de Ciències Ambientals, però que formalment ningú li ha assegurat res. "El departament em diu que estan esperant que la unitat de personal i administrativa del rectorat faci els passos necessaris, però quan he intentat comunicar-me amb el rectorat he rebut silenci per resposta". Gavaldà explica que aquesta situació fa que encara no hagi decidit si anirà a fer classe o no. "Potser es troben que estan venent un curs, unes classes i uns crèdits per als quals encara no s'ha contractat el professor", diu.

La UAB, pionera en la implantació dels substituts

"El problema és que la implantació de la figura del substitut es va negociar a correcuita sense arribar a un acord entre els sindicats i les universitats. La UAB és pionera i és de les primeres universitats catalanes a implantar-la, però administrativament el canvi de contractes està causant molts problemes", assegura Núria Suero, professora associada de la UAB i membre de l'Assemblea d'Associats. Ella es considera "privilegiada" perquè li han prorrogat el contracte de professora associada, una opció que s'ha repetit en la majoria d'universitats, on s'està optant per una transició més lenta. "És fort, però ara per ara és millor ser associat tot i les condicions precàries que fa anys que denunciem que no pas ser substitut, que és un figura molt controvertida i que fa que el docent es trobi en una situació encara més precària i inestable".

Cargando
No hay anuncios

Des de la UAB asseguren a l'ARA que tots els docents substituts són donats d'alta a la Seguretat Social des del moment que accepten la plaça i que, encara que quedi "pendent el tràmit de signar el contracte, figurarà amb data d’1 de setembre". També defensen que la figura del substitut suposa "una nova modalitat de contracte, amb noves especificacions i amb algunes renúncies que fan que corri la llista i puguin endarrerir el procés". I insisteixen que la signatura del contracte "no és urgent perquè ja estan donats d’alta com a persones treballadores de la UAB".