Societat 02/09/2024

Els docents podran retirar el telèfon mòbil als alumnes

Educació trasllada als col·legis instruccions abans de l'ordre que en regularà l'ús

ARA Balears
2 min
Diversos alumnes d'un institut deixen els mòbils en una caixa abans d'entrar a classe

La Conselleria d'Educació i Universitats ha enviat als col·legis públics i concertats directrius respecte dels telèfons mòbils com a pas previ a l'ordre que s'està tramitant, que serà d'obligat compliment i que preveu la possibilitat de retirada dels dispositius per part dels docents, com ja va avançar l'ARA Balears.

De moment, segons la informació del departament que dirigeix Antoni Vera, en el cas dels centres públics, el document que s'ha enviat són unes instruccions, i en el cas dels centres concertats, són unes recomanacions. En tot cas, el contingut del text és el mateix i segueix les mateixes directrius que l'ordre que es tramita actualment.

Cal recordar que una ordre és d'obligat compliment per part de tots els centres educatius que estiguin sostinguts amb fons públics. Així, des de la Conselleria s'ha optat per aquesta fórmula malgrat que la tramitació sigui més llarga.

D'aquesta manera, una vegada l'ordre de regulació de l'ús de telèfons mòbils en els centres escolars sigui aprovada, entrarà en vigor. Mentrestant, els centres disposen d'una sèrie de recomanacions i instruccions idèntiques al que recollirà l'ordre, informa Europa Press.

Així, en aquest document s'explica que l'alumnat d'educació Infantil i Primària no podrà fer ús del telèfon mòbil durant la jornada escolar, els esplais i ni durant les activitats complementàries.

Quant a l'educació Secundària i els ensenyaments postobligatoris, l'ús del telèfon mòbil per part de l'alumnat durant la jornada escolar queda limitat a moments puntuals prevists expressament pel projecte educatiu del centre i amb finalitat exclusivament didàctica.

Casos justificats de caràcter mèdic

El document també recull excepcionalitats per als alumnes de tots els cicles en casos justificats i acreditats de caràcter mèdic. Així mateix, es recomana al personal docent que limiti l'ús del telèfon mòbil durant les sessions lectives amb l'alumnat. S'aconsella als docents que s'abstinguin de fer un ús personal, lúdic o aliè a la finalitat educativa, tret que hi hagi circumstàncies familiars o personals que ho facin necessari.

Quant a mesures correctores, les directrius enviades als centres preveuen la possibilitat de retirar el dispositiu mòbil de l'alumne. Aquesta mesura la podrà aplicar qualsevol docent del centre i membres de l'equip directiu. Abans de retirar l'aparell, se sol·licitarà a l'alumnat que l'apagui. El telèfon mòbil retirat serà dipositat en el despatx d'algun dels membres de l'equip directiu del centre, on serà custodiat fins que sigui retornat als representants legals de l'alumne afectat en acabar la jornada lectiva preferiblement.

A més el document remès per la Conselleria també indica que les comunicacions entre el professorat i l'alumnat han de tenir lloc en l'àmbit de la funció educativa i no dur-se a terme mitjançant aplicacions de missatgeria instantània. Les famílies no estan obligades a autoritzar el centre a notificar els menors per correu electrònic o mòbil.

El curs passat la Conselleria d'Educació i Universitats va presentar un esborrany quant a l'ús dels mòbils en els centres escolars de la comunitat balear a totes les taules pertinents. Així, es van recollir tota una sèrie de propostes, també d'entitats alienes a les taules educatives. Algunes d'aquestes propostes s'han incorporat a les recomanacions i a les instruccions remeses als centres educatius per a l'inici d'aquest curs escolar 2024/2025, i també estaran incloses en l'ordre.

stats