Societat 23/07/2024

Prohens condema els actes vandàlics de la protesta contra la saturació: "No són benvinguts"

La presidenta se suma a les queixes dels hotelers, tot i que el vicepresident Costa va dir que la manifestació havia estat "totalment pacífica"

2 min
La manifestació omple el Born de Palma

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha expressat el seu "màxim respecte" per les 50.000 persones que aquest passat diumenge varen sortir al carrer per protestar contra la saturació turística. Ara bé, també ha denunciat, com varen fer els hotelers, la seva condemna a "actes puntuals de vandalisme" que es varen produir durant la mobilització. "No són benvinguts a les Balears ni representen el sentiment majoritari de les Illes Balears. Retraten més els qui els fan que a qui van dirigits", ha dit la presidenta. D'aquesta manera, Prohens se suma a les queixes de la FEHM, que ha denunciat públicament diversos actes vandàlics en establiments turístics. Tot i això, també ha celebrat el "respecte majoritari" dels manifestants. Ara bé, la presidenta té una visió diferent de la del vicepresident del Govern, Antoni Costa, que va "felicitar" els organitzadors perquè la manifestació contra la saturació turística organitzada per la plataforma Menys Turisme, Més Vida va ser "totalment pacífica i respectuosa amb la resta dels residents que no es varen manifestar i també amb els visitants". Costa havia demanat "personalment" respecte i pau en el desenvolupament de la convocatòria i va admetre "amb total rotunditat" que es va complir durant la protesta. "Certs comportaments que hi va haver a altres llocs no s'han produït a les Balears i els hem de felicitar per això", va afegir el vicepresident.

Aquest dimarts, Prohens ha admès que el "creixement insostenible dels darrers anys no pot continuar". "Som una comunitat turística, amb un Govern que defensa la indústria turística, principal motor de benestar i llocs de feina. La millor manera de defensar el nostre motor econòmic és liderar el debat sobre els límits, la gestió, el creixement i les infraestructures, com també sobre la manera de retornar la rendibilitat social del turisme a la ciutadania, que s'ha perdut en els darrers anys i això genera malestar".

Manifestació multitudinària

Desenes de milers de persones varen caminar aquest passat diumenge pel centre de la ciutat reclamant un canvi de model econòmic. L'organització convocant, Menys Turisme, Més Vida, va xifrar la concentració en 50.000 persones, 20.000 segons la Delegació del govern espanyol. "Hem fet un veritable tsunami, hauríem d'estar-ne orgullosos", ha dit el portaveu de la plataforma, Pere Joan Femenia, que ha fet aixecar la mà als manifestants al passeig del Born, una artèria habitual dels turistes que fan compres i ocupen les terrasses. "Mallorquins, mallorquins, on sou?", va remarcar.

Des de la plaça d'Espanya fins al Born, es varen cridar lemes com 'Fora terrasses de les nostres places', 'El vostre luxe, la nostra misèria', 'No hi ha cases per tanta immobiliària' i 'No hi ha aigua per tant de turisme'. També es varen sentir dos càntics habituals en les protestes contra la massificació que en els darrers mesos s'han succeït a Palma, un degoteig d'accions reivindicatives que la manifestació d'aquest horabaixa s'havia proposat recollir i projectar: 'Sense límits no hi ha futur' i 'Mallorca no es ven'. Una riuada de gent va omplir el passeig en una afluència constant durant més d'una hora, perquè molts dels manifestants havien quedat aturats a mig recorregut.

stats