Migració
Societat 11/07/2024

Prohens, a l'expectativa de la decisió de Vox per l'acollida de menors migrants: "No entendria que aquí es trencàs cap acord"

La presidenta del Govern remarca que no s'incompleix l'acord amb l'extrema dreta

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Marha Prohens.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha reconegut que està a "l'expectativa" de la decisió de la direcció estatal de Vox, encara que ha matisat que no entendria que "a les Balears es trencàs cap acord". "Nosaltres no estam incomplint l'acord de governabilitat que tenim amb Vox", ha defensat la cap de l'Executiu en declaracions als mitjans després que el partit d'extrema dreta hagi acusat el PP de rompre els pactes de govern que comparteixen en algunes comunitats autònomes pel repartiment de menors migrants no acompanyats que s'ha acordat a la conferència sectorial de Tenerife. "No hi ha cap punt que faci referència a menors no acompanyats. Sí que n'hi ha contra les màfies, la instal·lació de nous radars i per al control de la immigració irregular en l'àmbit de les nostres competències", ha afegit. Prohens també ha assegurat que de moment no ha rebut cap cridada de Vox a escala autonòmica.

Sobre el repartiment dels infants, la presidenta ha recordat que és una distribució que ve de 2022 i que les Balears han aconseguit reduir-la un 50%: en lloc de 20 nins en vendran 10. A més, el PP ha rebutjat a totes les comunitats autònomes on governa el nou repartiment que pretenia el govern espanyol, el qual, segons Prohens, suposava "una imposició a través de la llei d'estrangeria".

"Demanam temps. No estam en disposició, en aquests moments, de rebre els menors no acompanyats", ha dit la presidenta sobre els deu infants que s'enviaran a les Balears. En aquesta línia, Prohens ha insistit que les Illes ja estan fent "un esforç molt per damunt" de les seves possibilitats, i ha recordat que els centres d'atenció als menors estan al 650% de la seva capacitat. "Tenim una situació dramàtica i les pitjors xifres de la història de l'Arxipèlag quant a l'arribada de migrants irregulars per via marítima", ha continuat, a més d'opinar que el repartiment d'aquests nins "no va de solidaritat o d'entendre el patiment d'una comunitat com les Canàries, sinó de recursos i de la capacitat d'acollida". Segons ha afirmat, les Balears "han arribat al límit".

D'altra banda, Prohens ha acusat el govern espanyol de traslladar la seva responsabilitat a les comunitats autònomes i ha demanat que es tingui en compte la singularitat de les Balears. "Hem rebutjat la nova llei d'estrangeria, que volia aprovar un repartiment des de la imposició i que, en el cas de les Balears, no incloïa el tracte específic per ser una comunitat que ja rep immigrants irregulars", ha apuntat la presidenta, qui ha reclamat que es convoqui una conferència de presidents i un "canvi dràstic" de la política exterior del govern espanyol.

stats