Drogoaddicció
Societat 25/06/2024

Projecte Home atén més persones que mai: 2.559 l’any 2023

L'alcohol és la principal substància d'addició amb un 25,8% dels usuaris de l'entitat

2 min
Façana del centre de Projecte Home Balears.

PalmaPer tercera vegada consecutiva, Projecte Home ha registrat el nombre més gran de persones ateses des de l'inici de l'activitat de la institució. El 2023 el centre va tractar 2.559 persones amb algun grau d'addicció, un 21,7% més que el 2022. A més, el president executiu de la institució, Jesús Mullor, ha remarcat que el 2023 aproximadament 800 persones hi assistien cada dia per dur a terme tractaments, una xifra que enguany ha ascendit fins a 950 usuaris. "No només venen, sinó que també hi queden", ha celebrat Mullor.

Pel que fa al sexe de les persones ateses, el 77,2% eren homes i el 22,8%, dones. Encara que el percentatge de les dones tractades hagi minvat un 0,7% respecte del 2022, Mullor ha assenyalat que aquesta baixada "no és significativa perquè s'han atès 366 homes més i també s'ha incrementat en 90 dones".

En referència a l'edat dels usuaris, l'any passat el grup majoritari de persones ateses era el corresponent a la franja de 30-39 anys (30,1%), seguit del grup de 40-44 anys (28,5%), els menors de 30 (22,9%) i les persones majors de 50 anys (18,6%). Encara que el percentatge dels usuaris majors de 50 anys sigui minoritari, Mullor ha apuntat que "s'ha incrementat respecte d'anys anteriors".

L'alcohol constitueix la principal substància d'addicció dels atesos en 2023 (25,8%), seguida per la combinació cocaïna-alcohol (23,3%), i la cocaïna com a substància principal (23%). Les persones que només consumien alcohol suposaven un 49,1%.

També cal destacar el pes de persones addictes al cànnabis (10,7%), a més dels de les addiccions sense substància (ludopatia, xarxes socials, sexe, compres...) que van suposar un 8,8%. "No fan un ús problemàtic de cap droga, però presenten addiccions comportamentals", ha explicat Mullor. Prop de 196 persones varen participar l'any 2023 a programes que no només tracten addicions a substàncies. Cal recordar que en el darrer any, un 53,8% dels usuaris que varen ingressar a la institució presentaven problemes de salut mental.

Programes d'ajuda

Per part seva, la directora de Projecte Jove, Catalina Limongi, ha detallat que l'associació ofereix quatre tipus d'iniciatives dirigides a la joventut, com el centre de dia Projecte Jove, el programa ambulatori Just a Temps, el programa CIBER –específic per a addicions comportamentals–, i l'Escola de suport familiar, que facilita informació i orientació tant des d'una perspectiva de prevenció com de tractament. L'any passat, 181 joves d'entre 14 i 23 anys van rebre atenció terapèutica en els diferents programes específics per a joves de Projecte Home Balears.

Entre els 181 joves que van rebre atenció terapèutica, el cànnabis és "la substància principal per a la qual les famílies demanen ajuda", i afecta un 37,6% dels casos. La cocaïna va suposar-ne un 23,3%, mentre que la cocaïna combinada amb l'alcohol, un 18,8%. Les addiccions sense substància, aquelles que Limongi ha relacionat amb "les apostes, els videojocs, la pornografia o les xarxes socials", van representar el 23,2%.

Respecte de les xarxes socials i l'ús del mòbil, Limongi ha considerat que "l'alarma sorgeix" amb els problemes relacionats amb l'addicció a substàncies. "Es normalitza el consum i no es considera un problema l'abús de la tecnologia", alerta l'experta. En el mateix sentit, Mullor ha indicat que, igual que en el seu moment es "banalitzava" el consum de l'alcohol per ser una substància legal, "passa el mateix amb les xarxes i els seus efectes abusius en la joventut". Malgrat les dificultats que comporten les addiccions, Mullor ha manifestat que "és possible canviar i donar la volta" a les situacions vitals d'aquestes persones.

stats