BarcelonaFins a 24 mesos de presó per matar un animal a cops o infligint-li tortures. És una de les novetats que incorpora la llei de protecció animal, que aquest divendres ha aprovat el consell de ministres. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha explicat que la normativa respon a la sensibilitat més gran de la societat espanyola amb els animals domèstics i pretén acabar amb la impunitat que hi ha contra el "maltractament tradicional i l'abandonament" i promoure, alhora, una tinença d'animals "responsable".
Per a Maria José Mata, advocada i sòcia fundadora d'INTERcids, entitats d'agents jurídics per a la defensa dels drets dels animals, la bona notícia és que per primer cop el govern espanyol harmonitza en una única norma contra el maltractament tota la legislació que comunitats i ajuntaments han anat desplegant, però lamenta que en aquest esforç d'avançar en el reconeixement dels drets es deixi fora els toros i els gossos de caça i de pastors. A parer seu, això suposa una "discriminació" dels gossos purament domèstics amb els que desenvolupen una "funció que beneficia i fan servei als humans", tot i ser la mateixa espècie i ser reconeguts igualment com a éssers amb sentiments.
La llei, que es preveu que entri en vigor abans que acabi l'any després de superar el tràmit parlamentari, ha obert una escletxa entre els socis del govern espanyol, que tenen repartides les competències referides als animals. Els de Belarra, d'Unides Podem, han acusat el ministeri d'Agricultura, governat pel socialista Luis Plans, de plegar-se als interessos del sector de la caça.
1.
6,5 milions d'animals sense xip
Es calcula que en un terç de les llars espanyoles viuen animals de companyia. En total, 13 milions d'exemplars estan identificats, però el ministeri estima que cal sumar-hi uns 5,6 milions més que no estan en cap registre oficial. Sense censos fiables, es calcula que anualment s'abandonen uns 300.000 animals, que acaben en els millors casos en una protectora a l'espera d'una família adoptant.
2.
Presó per al maltractador
El projecte presentat pel ministeri de Belarra preveu la modificació del Codi Penal per augmentar les condemnes per als que maltractin i torturin els animals de companyia. En cas que hi hagi lesions greus, que requereixin atenció veterinària, la pena màxima serà de 18 mesos de presó (actualment és una falta tipificada amb multa econòmica i treballs en benefici de la comunitat) i arribarà als 24 mesos si la conducta acaba amb la mort de l'animal, enfront de l'actual càstig, que només preveu entre tres mesos i un any. En aquest sentit, la ministra ha valorat que es reduirà "la distància entre el sentit comú de la ciutadania i les lleis", ja que per fi es posarà fi a la "tradicional impunitat" de la qual han gaudit els maltractadors.
3.
Sacrifici zero
La llei unifica els criteris que ja apliquen comunitats com Catalunya, que fa anys que va acabar amb el sacrifici dels animals abandonats, i es busca limitar aquestes morts a casos excepcionals. Per això, el text del projecte de llei estableix que l'eutanàsia només s'autoritzarà quan hi hagi criteris i controls veterinaris i només per evitar patiment innecessari a l'animal. Per contra, en cap cas es podrà aplicar per qüestions econòmiques, abandonament, malaltia (si té un tractament) o per falta de places en un centre d'acollida. Com que la norma es refereix sempre als animals domèstics, en queden exclosos expressament els de granja, com vaques, cabres, ovelles i porcs.
4.
Venda limitada
Com ja passa a Catalunya des de fa uns anys, les botigues no podran exhibir animals vius, però la novetat és que amb la llei a la mà tampoc es permetrà la comercialització d'exemplars, que quedarà limitada a criadors professionals autoritzats. Aquests hauran d'inscriure's en un registre de la direcció general de Drets dels Animals per poder operar tant en la seva comercialització com en la cria. Els peixos queden exclosos de la llei i sí que es podran seguir venent com fins ara.
5.
Espectacles i exhibicions
Els animals domèstics tampoc poden ser exhibits per fins comercials i, quan participin en espectacles com els pessebres vivents, les cavalcades i romeries, els organitzadors hauran de garantir-ne la confortabilitat, proporcionant-los punts de descans i abeuradors. Els concursos i les fires hauran de comptar amb l'atenció d'un auxiliar de veterinària.
Avantprojecte de llei de protecció dels animals publicat al BOE
6.
Cursos de formació
Abans de comprar o adoptar un gos, caldrà passar un curset de formació amb l'objectiu d'aprendre com tenir cura de l'animal i garantir alhora una bona convivència i una tinença responsable. Queden exclosos els propietaris de gossos de caça i per vigilar ramats, ja que se suposa que ja tenen una formació prèvia.
7.
Corretges prohibides
En l'articulat de la llei es recull la prohibició de fer servir aparells de descàrrega per immobilitzar els animals, així com dur-los lligats amb corretges que els escanyin o els causin ferides a la pell.
8.
El rol del zoològic
La ministra ha avançat que la voluntat de la llei és anar convertint els zoològics i delfinaris en centres de recuperació i cria d'espècies autòctones, en la línia del que ja estan molts d'aquests establiments, com el Zoo de Barcelona. Així, es tendirà a deixar de comprar i criar exemplars d'espècies estrangeres.
9.
Règim sancionador
La llei estableix un règim sancionador més dur que l'actual Codi Penal, segons la gravetat de la infracció. Per a les lleus –deixar de cuidar l'animal–, es fixen multes d'entre 600 i 30.000 euros; per a les greus –abandonament, causar la mort o mutilar per imprudència–, entre 30.001 i 100.000 euros, i en cas de provocar la mort intencionadament, sacrificar exemplars sense autorització o ensinistrar-los per a les baralles, les sancions econòmiques van dels 100.001 als 600.000 euros.
10.
Inhabilitacions per a la tinença
La llei crearà un registre estatal per incloure la identitat de les persones que penalment o per sanció administrativa hagin quedat inhabilitades per poder tenir un animal de companyia. Perquè sigui efectiva, en principi la llista estarà a l'abast dels venedors i criadors autoritzats per llei.
11.
Exhibició del maltractament
Amb la llei acabarà la impunitat cap a les persones que fan publicitat i exhibició del maltractament i de comportaments tan salvatges com "ofegar una cria de senglar o cremar una guineu viva i penjar-la a les xarxes", ha explicat en roda de premsa Belarra.
12.
Sense llista de gossos perillosos
A partir d'ara desapareixeran les llistes de gossos perillosos perquè s'entén que aquest potencial perill no té a veure amb les races sinó amb la manera d'educar i ensinistrar cada exemplar, diu l'advocada Mata.
La UB té cinc dies per justificar l'experiment amb cadells de raça beagle
La justícia dona cinc dies hàbils a la UB per justificar l'experiment del Parc Científic i l'empresa Vivotecnia amb 38 cadells de raça beagle, la majoria dels quals acabarien sent sacrificats. Un jutjat contenciós-administratiu de Barcelona ha pres la decisió aquest divendres després que advocats animalistes i l'associació Lex Ànima demanessin paralitzar el contracte amb "mesures cautelaríssimes urgents", atesa la "gravetat i urgència de l'afer” i al·legant que hi ha "alternatives" a l'experimentació amb animals.
Entre els arguments que han fet servir els animalistes hi ha el judici obert contra Vivotecnia per maltractament animal als seus laboratoris a Madrid, forçat per una investigació de l'ONG Cruelty Free International (CFI). En els vídeos es podia veure com els investigadors feien proves amb pràctiques d'extrema crueltat, en molts casos sense anestèsia, contra tot tipus d’animals.