Els projectes estrella de Cort esquiven la pandèmia
L'Ajuntament de Palma ha posat en marxa les obres de tres iniciatives per evitar vessaments a la badia quan plou amb intensitat
PalmaLa crisi del coronavirus no ha paralitzat cap dels projectes estrella que l’Ajuntament de Palma preveu enllestir aquesta legislatura, com ara les obres per separar la xarxa d’aigües pluvials de les fecals al polígon de Son Castelló i el nou col·lector que reduirà un 90% els vessaments a la badia de Palma. També ha començat la renovació del sistema de sanejament de la Platja de Palma, que juntament amb els altres tres posaran fi a un problema que Ciutat arrossega des de fa dècades. “La pandèmia ha pogut alentir alguns projectes, però tampoc gaire, perquè la feina a Cort ha continuat”, segons expliquen fonts de la corporació municipal.
El confinament dur del primer estat d’alarma de l’any passat sí que va retardar la tramitació i adjudicació per intervenir la xarxa d’aigües del polígon de Son Castelló, però només uns dies. L’obra evitarà el vessament a la badia de 24.000 metres cúbics –que equivalen a 24.000.000 de litres– d’aigües mixtes en cada episodi de pluja que duri vint minuts. Quan la xarxa actual no pot absorbir tota l’aigua, s’acaba abocant al torrent Gros i a la mar. Les obres varen començar el març i duraran quatre anys, però no afectaran l’activitat del polígon, segons explicà el president d’Emaya, Ramon Perpinyà.
La construcció del nou col·lector de 3,2 quilòmetres i dos metres de diàmetre que recorrerà el centre de Palma des de les Avingudes fins a la depuradora municipal només va aturar uns dies durant el confinament. Fonts de l’empresa de neteja asseguren que enguany s’acabaran les obres, que evitaran el vessament a la mar d’unes 500 tones contaminants cada any. El projecte és possible gràcies a un acord entre Cort i la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Pel que fa a la renovació del sistema de sanejament de la Platja de Palma, les mateixes fonts admeten que els tràmits es varen perllongar una mica per la pandèmia, però les obres començaren el 17 de maig.
Tasques de menor envergadura
Fonts de l’Àrea de Mobilitat asseguren que els seus projectes no s’han demorat per la pandèmia, exceptuant el parc accessible de la Riera que s’inaugurà fa un mes i mig. El retard va ser perquè la crisi sanitària provocà problemes als proveïdors de l’obra. El nou carril bici d’1,5 quilòmetres al carrer d’Aragó està en construcció i suposarà una perllongació del que ja existeix al carrer de Jacint Vedaguer. L’objectiu final és que el nou carril continuï fins a arribar a Marratxí. La renovació del carrer General Ricardo Ortega i el pla per asfaltar i embellir Pere Garau també estan en marxa.
Les piscines del poliesportiu de Son Hugo –tancades des de 2017– reobriran d’aquí a uns mesos, malgrat que les obres començaren en plena pandèmia. Fonts de l’àrea d’Esports comenten que la construcció del primer camp de rugbi homologat de les Balears i el nou camp de futbol 11 –ambdós al poliesportiu Germans Escalas– es va endarrerir una mica per la pandèmia. “Es varen haver de reorganitzar els equips de treball per les mesures de prevenció i per la provisió de materials d’obra”, indiquen. La tardança, però, també es va deure a les diverses modificacions que es varen fer al llarg del projecte. Les obres perquè el carrer de Nuredduna sigui per a vianants començaran al setembre i tampoc s’han vist afectades per la crisi sanitària. Pel que fa al futur de les galeries soterrades de la plaça Major, fonts del Consistori diuen que es manté el calendari previst. Després del procés de participació que va acabar el desembre, la Regidoria de Model de Ciutat valora les propostes de les patronals Pimeco i Afedeco i les de 21 entitats socials i veïnals.
Per garantir que la pandèmia no afectàs el funcionament de l’Ajuntament, l’Institut Municipal d’Innovació va implantar “en temps rècord” les eines necessàries perquè els funcionaris poguessin teletreballar des de casa i accedir a l’ordinador de la feina, als programes i als arxius.