Salut
Societat03/12/2024

Prop de 20 casos de VIH per any: els resultats d'un projecte de proves a pacients amb altres patologies

L'objectiu de la iniciativa és promoure la detecció precoç del virus i s'ha implantat als hospitals públics de Mallorca, Eivissa i Formentera

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl projecte 'Deja tu huella', a través del qual es duen a terme proves serològiques a persones que acudeixen a urgències per altres qüestions, com ara infeccions de transmissió sexual, herpes zòster, síndrome mononucleòtica, pneumònia i sexe químic (chemsex), ha detectat 78 positius de VIH a les Balears des de 2021. Aquesta iniciativa s'ha implantat a més de 150 hospitals de l'Estat, inclosos els hospitals públics de Mallorca, Eivissa i Formentera, amb l'objectiu de promoure la detecció precoç del Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH), segons ha informat la Conselleria de Salut.

Les proves es duen a terme en persones aparentment sanes, quan acudeixen a un servei hospitalari d'urgències per algun dels motius de consulta en els quals s'ha observat una alta prevalença oculta de la infecció per VIH.

Cargando
No hay anuncios

D'ençà que es va introduir el projecte, a principis de 2021, entre la població de les Balears s'han duit a terme 7.564 proves serològiques per detectar el virus, 78 de les quals han estat positives (el 10,3%).

Des que es va implantar 'Deixa la teva petjada', a principis de 2021, s'han duit a terme entre la població de les Balears 7.564 proves serològiques per detectar el VIH, 78 de les quals han donat resultat positiu (l'1,03 %). Mitjançant aquestes proves, el programa contribueix a reduir el nombre d'oportunitats perdudes de diagnòstic de les infeccions per aquest virus entre la població.

Cargando
No hay anuncios

Així, en diagnosticar precoçment els casos, es tracta abans, i la infecció es transmet menys, la qual cosa repercuteix en la reducció dels costos econòmics que duu associats i en la millora de la qualitat de vida dels pacients seropositius, ja que aconsegueix disminuir la càrrega viral en els primers mesos després d'iniciar el tractament antiretroviral.

Els resultats d'aquest projecte sanitari s'han analitzat en la II Jornada d'aquest programa, organitzada per la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES), que s'ha duit a terme aquest dimarts a les Balears, amb l'objectiu de comprovar l'impacte que ha tingut als hospitals de l'Arxipèlag on s'ha implantat. A la jornada han participat professionals dels serveis d'urgències, de microbiologia i de medicina interna dels hospitals col·laboradors, a més de Metges del Món i membres de l'associació ALAS Salut i Sexualitats.