Ciència i medi ambient
Societat23/02/2023

Prop de 24.000 aus aquàtiques passen l'hivern a les zones humides de les Balears

El GOB ha assenyalat que aquesta xifra romp una tendència positiva que s'havia registrat els darrers anys

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaUn total de 23.913 aus aquàtiques de 72 espècies diferents estan passant l'hivern a les zones humides de les Balears. Així ho ha explicat el GOB en una nota de premsa, en què ha assenyalat que aquesta xifra romp una tendència positiva que s'havia registrat els darrers anys, si bé el total és similar: baixa a Mallorca, però augmenta a la resta de l'illes.

Segons ha informat l'entitat, com cada any, a mitjan gener es va fer el cens d'aus aquàtiques i limícoles a les Balears, un cens que s'emmarca dins l'International Waterbird Census, que coordina Wetlands International.

Cargando
No hay anuncios

D'acord amb el cens, les localitats que han viscut baixades més grans han estat les zones del nord de Mallorca, com ara s'Albufereta i Maristany, o s'Albufera del Grau a Menorca, aquesta darrera amb disminucions del 80% en només quatre anys. El registre es fa sobre anàtides, agrons i limícoles, així com altres espècies que viuen a les zones humides, com soterins, alguns rapinyaires i algunes espècies de gavines.

En aquest sentit, a Mallorca s'han visitat 36 zones; a Menorca, 15, i 16 a les Pitiüses. La zona amb major nombre d'exemplars ha estat el Parc Natural de l'Albufera de Mallorca, amb 8.868 exemplars i 57 espècies, que representen quasi el 80% de les espècies vistes a tot l'Arxipèlag. A l'illa també han destacat el Parc Natural d'Es Trenc-Salobrar de Campos amb 2.145 exemplars i la Reserva Natural de s’Albufereta, a Pollença, amb 1.722.

Cargando
No hay anuncios

Quant a Menorca, han estat especialment importants les zones de Lluriac i es Prat, amb 686, i el Parc Natural de l’Albufera del Grau, amb 465 aus censades, i a les Pitiüses, les Salines del Codolar d’Eivissa, amb 1.019 exemplars, i l’Estany Pudent de Formentera, amb 228.

Les espècies amb major nombre d’exemplars censats han estat els esplugabous, els cullerots, els collverds i les cel·les roses. D'altra banda, també han indicat que continua augmentant la població d'ibis negre, del qual s'han comptabilitzat 66 exemplars enguany, i han destacat la importància dels 39 exemplars de rosseta presents a Mallorca, ja que es tracta d'una espècie amenaçada globalment i que es va recuperant a les Illes, així com les 12 pardes, una ànnera també en perill.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el cens ha posat en relleu la caiguda constant de fotges, un ocell que ha reduït el seu nombre a menys de la meitat des del 2020 i que és un gran bioindicador de la qualitat de l'aigua dolça, segons ha remarcat el GOB.

Tot aquest registre s'ha pogut fer mitjançant la partició de 160 voluntaris, amb la coordinació del GOB a Mallorca, SOM a Menorca, GEN-GOB a les Pitiüses, i la Conselleria de Medi Ambient, i ha comptat amb la col·laboració l'Agència de Reserva de la Biosfera a Menorca.