Societat 24/06/2023

Prop de 40 associacions reclamen justícia per a les víctimes del naufragi de Melilla de fa un any

Les entitats han denunciat que, a dia d'avui, ni el govern espanyol ni el del Marroc no han respost pels fets ni per les seves conseqüències

ARA Balears
2 min
Les associacions s'han concentrat davant la Delegació del govern espanyol a les Balears

PalmaProp de 40 associacions i plataformes de la societat civil balear s'han concentrat aquest dissabte davant la Delegació del govern espanyol a les Balears per reclamar justícia per a les víctimes de la tragèdia que va tenir lloc a Melilla el 24 de juny de l'any passat. En un comunicat, Les Balears Acollim, Oxfam i Amnistia Internacional han expressat que, a dia d'avui, cap autoritat dels dos països no ha respost pels fets ni per les seves conseqüències.

Durant la protesta, s'ha llegit un manifest en què han denunciat la impunitat i el desemparament sofert per les víctimes i els seus familiars. En aquest sentit, han recordat que hi varen morir al voltant de 37 persones, 77 varen desaparèixer i almenys 470 varen ser retornades de manera sumària i sense garanties, segons el Defensor del Poble i xifres de les Nacions Unides.

"La impunitat des d'aquell moment és total. Ni el govern espanyol ni el del Marroc no han fet cap recerca sobre la violència utilitzada ni cap funcionari de cap dels països no ha comparegut davant la justícia per retre comptes per la mort, la desaparició i les ferides de tantes persones", han lamentat.

Lectura del manifest durant la concentració

Així, a més de les denúncies, el manifest exigeix una recerca que inclogui l'estudi dels motius racistes i discriminatoris darrere aquests actes; la rendició de comptes als responsables; l'elaboració de directrius i normatives que impedeixin que es repeteixin aquest tipus de violacions; assegurar la correcta formació dels funcionaris encarregats dels reglaments internacionals d'ús de la força, protecció de persones refugiades, i implementar sistemes de vigilància per garantir-ne el compliment; garantir a les víctimes l'accés a informació, justícia i reparació pels danys soferts; posar fi a les devolucions en calent, i un sistema d'acollida just, eficient i segur.

stats