EDUCACIÓ

Prop de 2.000 nins i nines participen al ‘Desdejuni saludable’

Aquest taller es du a terme als centres educatius de Palma a través del programa Palma Educa, impulsat per l’Ajuntament

Prop de 2.000 nins i nines participen al ‘Desdejuni saludable’
Maria Cifre
18/05/2018
2 min

PalmaEn el taller de ‘Desdejuni saludable’, hi han participat 1.965 alumnes de Primària de vint-i-sis centres educatius de Palma. El curs passat, 2016-2017, el programa va ser acollit per 1.112 nins i nines.“Enguany hem duplicat les places i s’han exhaurit, fet que ens demostra que és un programa molt exitós entre la comunitat educativa”, explica la regidora de Sanitat i Consum de l’Ajuntament de Palma.

Ahir va concloure el programa d’aquest curs al CEIP Rei Jaume I de Palma. N’era la sessió numéro 76, 25 de les quals es varen impartir entre els mesos d’octubre i desembre del 2017, mentre que 51 sessions s’han realitzat entre el gener i el maig del 2018.

L’objectiu principal de l’activitat és reforçar els coneixements i els hàbits saludables en alimentació i nutrició, a més de subratllar la importància de la higiene en els infants, els mestres i les families. També pretén prevenir l’obesitat i el sobrepès.

Desdejuni saludable

El desdejuni, com a primer a menjada del dia, és la més important de les cinc diàries.

El taller ‘Desdejuni saludable’, impulsat per Palma Educa, consta de tres parts. La primera és un joc molt semblant al de ‘l’oca’, però els infants han de respondre preguntes relacionades amb alimentació, la higiene i l’activitat física per tal de poder avançar en el panell. A través d’aquest joc, els infants han pogut comprovar que un berenar matutí ha d’incloure almenys una fruita, un producte làctic -que pot ser llet, formatge o iogurt- i un hidrat de carboni, tals com unes torrades de pa o cereals.

A la segona part, les educadores exposen la importància de desdejunar bé i la higiene bucodental i de mans, com a hàbits saludables lligats a l’alimentació.

L’activitat conclou amb un berenar saludable amb productes locals com a base. Els nins agafen forces berenant de pa morè amb oli d’oliva verge i formatge mallorquí, aigua i fruita de temporada; en el cas d’ahir, varen ser maduixes. Tota la fruita és gentilesa de Mercapalma, empresa que enguany n’ha proporcionat 374 quilos.

Més qualitat

‘Desdejuni saludable’ existeix des de l’any 2005. Es tracta d’un projecte amb tradició que ha anat evolucionant. El primer any va començar a través d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Palma i el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears. Durant tots aquests anys, s’hi han anat fent canvis metodològics per tal que el taller sigui més atractiu per als infants. Actualment és un programa específic de l’Ajuntament de Palma, el qual hi dedica una partida pressupostària de 10.000 euros.

Per altra banda, a causa de la gran demanda per part dels centres educactius, enguany s’ha incrementat el nombre de sessions, que han passat de les quaranta realitzades el curs passat a les setanta-sis d’enguany. L’augment està estretament relacionat amb la reducció de les ràtios dels grups. “Prioritzam la qualitat en l’ensenyament i l’aprenentatge experimencial”, assenyala Martín.

stats