Tot just 45 propietaris declaren 859 habitatges buits a les Illes Balears
El Govern destinarà els immobles a lloguer social i preveu aprovar el gener el decret que els regularà
PalmaUn total de 45 propietaris han declarat, obligats per la Llei d'habitatge del Govern, que tenen 859 habitatges buits a les Illes Balears. Es tracta de grans tenidors, és a dir, persones físiques o jurídiques –de fet, sobretot bancs– amb 10 o més immobles en propietat. "Ha aflorat una xifra considerable, i aquests habitatges podran sortir a partir d'ara al mercat i ser gestionats per l'administració per al lloguer social", ha afirmat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, després de la reunió de la Mesa de l'Habitatge. A la reunió també hi han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, així com representants dels consells insulars, l'Ajuntament de Palma, la FELIB, la CAEB, diferents col·legis professionals, associacions de consumidors i usuaris, organitzacions sindicals, la Creu Roja i l'ONCE, entre altres entitats.
A Mallorca s'han declarat un total de 695 habitatges buits, principalment a Palma, Manacor i Campos. A Menorca, 134; molts dels quals a Ciutadella i es Mercadal. Els habitatges declarats a Eivissa són 30, una bona part dels quals es troba a Sant Josep.
Les següents passes a partir d'ara consistiran a inspeccionar les condicions d'habitabilitat dels immobles declarats i formalitzar els contractes amb els grans tenidors: el Govern pretén destinar-los a lloguer social. La compensació per als propietaris no podrà superar en cap cas el preu màxim de mercat del lloguer d'habitatges de protecció oficial (HPO), encara que aquesta xifra també pot davallar en funció de les condicions de l'immoble i la zona on estigui. L'administració s'encarregarà durant tres anys de gestionar-ne el lloguer social.
Es preveu que el decret que regula la cessió per part dels propietaris s'aprovi el gener del 2019. De moment, els pressupostos de l'any que ve inclouen una partida de 4,5 milions d'euros per garantir que es podran fer servir els habitatges, que seran gestionats per l'Ibavi, i rehabilitar-los si cal. Hi ha més de 2.000 famílies que esperen un lloguer social.
Multes de fins a 90.000 euros
El Govern també encetarà una campanya d'inspecció per detectar grans tenidors que tinguin habitatges no declarats. Si després d'un avís no regularitzen la seva situació, les sancions aniran dels 3.000 als 30.000 euros. En cas de reincidir, les sancions poden ser de 30.000 a 90.000 euros. L'Executiu ha creat 13 places d'inspectors sota el paraigua de la Llei d'habitatge, encara que a hores d'ara només n'hi ha quatre d'ocupades. "Abans de final d'any estaran operatives les 13", ha assenyalat Pons.
32 sancions a propietaris d'HPO
El Govern ha finalitzat una campanya d'inspecció als habitatges de protecció oficial de les Illes Balears per detectar usos irregulars. "Hi ha exigències que s'han de complir durant 30 anys i mai no s'havia controlat això", ha assenyalat Marc Pons. La campanya s'ha centrat a Palma i Eivissa i, després d'inspeccionar 438 habitatges (250 a Mallorca i 188 a Eivissa), s'han aixecat 105 actes (65 a Mallorca i 40 a Eivissa) i s'han obert 32 expedients sancionadors (18 a Mallorca i 14 a Eivissa). Els motius abasten des de lloguers irregulars fins a propietaris de més d'un habitatge HPO, passant per aquells que els han destinat a lloguer turístic.