Ajuntament de Palma

La prostitució mou 71 milions d'euros a les Balears, 40 dels quals, a Palma

La Xarxa d'Atenció Directa a persones en situació de prostitució va atendre 1.390 usuaris durant 2023

Un local on s'ofereixen serveis sexuals a l'Arenal
2 min

PalmaEl negoci de la prostitució va moure 71 milions d'euros a les Illes, 40 dels quals, a Palma, segons les dades de 2023 de la Memòria de la Xarxa d'Atenció Directa a persones en situació de prostitució de Palma. Enguany, entre les tres entitats que formen part d'aquesta iniciativa impulsada per Cort –Casal Petit, Creu Roja i Metges del Món– s'han atès a Palma 1.390 usuaris, dels quals un 54% són casos reoberts, mentre que el 46% restant fa referència als nous. De les persones ateses, Creu Roja va tractar-ne 685 (un 45%), Casal Petit, 474 (un 31%) i Metges del Món, 358 (un 24%). Un 71% dels casos gestionats el 2023 es relacionen amb salut física i mental.

L'Ajuntament de Palma hi destina 175.000 euros que es reparteixen entre Metges del Món, Casal Petit i Creu Roja. La regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana i Joventut, Lourdes Roca, ha explicat que l'objectiu d'aquest projectes és "erradicar la prostitució" i "posar en el centre les persones, més enllà de la fredor de les dades". A més d'atendre les víctimes, aquestes plataformes també fan feina per cobrir-ne les necessitats i les demandes, com la recerca de feina, proporcionar-los informació sobre temes d'estrangeria i empadronament, entre d'altres.

Segons el document elaborat per l'Ajuntament de Palma, el 49% de les situacions ateses són dinàmiques de procés, que tenen una trajectòria llarga i aborden problemàtiques que el tècnic d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma, Toni Colom, ha qualificat de "complexes i que necessiten temps per ser superades". El 94% dels usuaris són dones, mentre que el 5% són dones trans i l'1% restant, homes.

Pel que fa al perfil dels usuaris, la majoria –un 71%– prové d'Amèrica Llatina, concretament de Colòmbia, encara que també hi ha dones de Nigèria, Brasil i Espanya, que ocupa un percentatge menor respecte dels altres llocs, un 6%. Quant a l'edat de les víctimes, la major part té entre 35 i 44 anys. Per altra banda, l'estudi demostra que el 57% de dones que es dediquen a la prostitució tenen més de dues persones sota la seva responsabilitat i Colom ha recalcat que "no ho fan perquè volen".

Les entitats col·laboradores han fet visites als llocs on s'ofereixen els serveis sexuals per "intentar que surtin les possibilitats de materialitzar els seus drets". Les 708 visites que s'han fet demostren que el 76% de serveis sexuals es practiquen en un pis; el 13%, a clubs; i el 8%, al carrer. A més, un 50% de les dones que l'exerceixen viuen en el mateix espai on duen a terme l'ofici. Cal recordar que la Xarxa d'Atenció Directa a persones en situació de prostitució de Palma disposa de la col·laboració de la Policia Local, la Policia Nacional i l'Institut Balear de la Dona, entre d'altres entitats

La principal dificultat

Representants de Casal Petit, Creu Roja i Metges del Món han explicat que el principal problema per a la inserció laboral de les persones víctimes de la prostitució és la documentació, sobretot en el cas de les persones que estan en situació administrativa irregular. En aquest sentit, han apuntat que l'educació –un 58% de les víctimes ateses té estudis secundaris o superiors– "no les catapulta cap a una situació millor" per la dificultat de mantenir acords educatius amb els seus països d'origen, la impedeix "homologar-los títols".

stats