La prostitució es triplica durant la temporada turística, segons Metges del Món

L'Ajuntament de Palma ha presentat aquest dilluns l'informe de 2019 del servei d'atenció a persones en situació d'explotació sexual

Palma, Calvià i Sant Antoni són els municipis amb més prostitució, segons IBDona
A. T.
18/05/2020
3 min

PalmaLa regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha presentat aquest dilluns l'informe del 2019 sobre l'atenció a persones que exerceixen la prostitució a Palma, elaborat per la XADPEP (Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució). A la roda de premsa també hi ha assistit Belén Matesanz, coordinadora Autonòmica de Metges del Món Balears, una de les entitats que formen part de la xarxa. Tant Vivas com Matesanz han advertit que el turisme té un impacte sobre la prostitució a Ciutat, la qual es triplica durant la temporada alta, segons la membre de Metges del Món.

També formen part de la XADPEP les entitats Casal Petit, Creu Roja, Fundació Social Amaranta, l'Institut Balear de la Dona, la Delegació del govern, la Conselleria de Salut i Consum i l'Ajuntament de Palma. Totes han participat en la memòria de l'any 2019, que revela que durant aquest any va atendre 1.732 persones, de les quals un 96% varen ser dones; un 3%, persones trans, i un 1%, homes.

Pel que fa a la nacionalitat, Matesanz ha explicat que un 49% de les persones ateses eren d'Amèrica del Sud, un 19% de la Unió Europea, un 18% d'Àfrica, un 7% d'Espanya i un 5% d'Àsia. Sobre aquest darrer grup, la coordinadora de Metges del Món ha puntualitzat que hi han pogut tenir accés des de fa només un any, gràcies a l'aplicació MDM IRIS, subvencionada per l'Ajuntament de Palma.

Cap menor atesa el 2019

El grup més nombrós per tram d'edat és el comprès entre 25 i 34 anys, que representa el 36% de les persones ateses, seguit del tram de 35 a 44 anys. En aquest sentit, destaquen que durant el 2019 no varen atendre cap persona menor d'edat, tot i que ho atribueixen al fet que solen estar més "ocultes", igual que les víctimes de tràfic de persones, puntualitza Matesanz.

Un dels aspectes que més preocupa les entitats és que el 43% de les atencions es va fer a pisos o cases, atès que de cada vegada hi ha menys persones exercint la prostitució al carrer. Això, afirma la membre de Metges del Món, "dificulta l'accés".

Concretament, el total de visites s'han fet a quatre punts concrets al carrer, 26 clubs i 43 pisos. Malgrat aquesta dificultat, en un 97% de les visites que varen fer de manera conjunta les entitats varen aconseguir localitzar el lloc on s'exercia la prostitució i en un 69% els varen permetre fer visites.

Quant al nivell educatiu de les usuàries, Matesanz detalla que un 9% tenia estudis universitaris i la majoria, com a mínim, estudis secundaris o primaris. A més, un 84% tenia accés a targeta sanitària.

Un turisme que ven el cos de les dones

Davant aquestes dades, Sonia Vivas ha recordat que el tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual "no és només una dona encadenada a un llit, sinó que són dones que queden fora del sistema social i són explotades". També ha apuntat que aquest fenomen afecta la ciutat de Palma a causa de "la globalització, les relacions desiguals entre nord i sud, el capitalisme desbocat i, sobretot, el model turístic".

La regidora ha assegurat que ella mateixa va poder observar l'impacte que té el turisme en la prostitució durant els 15 anys que va exercir com a policia local. A la Platja de Palma, per exemple, "hi havia una oferta turística a sales de festa on es feien striptease i balls entre homes i dones que acabaven en relacions sexuals". Per això, ha afegit, que es faci publicitat d'això amb el cos de la dona "és una manera de vendre'l".

stats