Prototips intel·ligents per capturar serps i protegir sargantanes
Un enginyer informàtic crea un avisador electrònic que envia un missatge al mòbil quan una serp entra a la trampa
PalmaEl Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha col·laborat amb l'Ajuntament d'Eivissa, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i diverses entitats ecologistes en el 'Hackathon Createc'22. Innovant per salvar les sargantanes'. La trobada tecnològica ha resultat en el disseny de set prototips amb solucions intel·ligents per millorar la captura de les serps a fi de preservar la sargantana pitiüsa. Entre aquests, hi ha el que ha creat un enginyer informàtic. Es tracta d'un avisador electrònic que envia un missatge al mòbil quan una serp entra a la trampa. El veterinari i coordinador del COFIB, Víctor Colomar, explica el mecanisme: "La trampa té un dispositiu, amb una antena i un disparador, que avisa quan la serp hi entra. És com un interruptor".
La trobada va reunir a principis d'octubre professionals, investigadors i estudiants amb coneixements en programació, robòtica i disseny a Eivissa, amb l'objectiu de cercar solucions intel·ligents per a la millora dels sistemes de captura de les serps i les formes de preservació de la sargantana pitiüsa. Els grups d'investigació també varen analitzar les possibilitats de crear hàbitats urbans adaptats a les sargantanes amb el disseny del mobiliari en jardins urbans, com les voreres, els bancs i les jardineres. Aquest projecte proposa crear estructures buides per dins i amb forats amb unes dimensions especials d'1,2 centímetres de diàmetre, i trencs d'entre 0,80 i 1 centímetre, "perquè les sargantanes puguin entrar-hi, però obstaculitzar el pas d'altres animals".
Impressió 3D
La iniciativa té quatre reptes: el disseny de trampes intel·ligents per a serps, l'esquer substitutiu del ratolí, el trasllat i el mètode d'avís per a paranys col·locats en llocs de difícil accés, com el transport de gàbies mitjançant drons i avisadors de captura, i la millora d'hàbitats urbans i zones públiques per a sargantanes.
"Tota trampa necessita una efectivitat. Amb els prototips fabricats, podrem fer les modificacions i imprimir-les en 3D per utilitzar-les com a eines", ha explicat el coordinador del COFIB. Aquest organisme va capturar gairebé 1.800 serps a les Pitiüses el 2021, 500 més que l'any anterior, i des del 2016, quan començaren les campanyes de control, varen capturar 7.000 serps.