Educació
Societat23/09/2021

Martí March garanteix que el model lingüístic de la llei educativa balear "no es tocarà"

El conseller admet que "s'ha parlat de tot" amb els partits, però assegura que no sortirà cap esmena que no estigui negociada amb els socis de Govern

Elena Navarro
i Elena Navarro

PalmaLa polèmica sobre l'ús de les llengües a l'àmbit educatiu torna a aflorar. Aquest dijous ha transcendit que el PSIB-PSOE hauria proposat als partits del pacte unes modificacions a la llei educativa balear per blindar una presència "suficient" de la llengua castellana a les aules. El conseller d'Educació, Martí March, ha negat que hi hagi cap negociació sobre esmenes en aquesta qüestió i ha assegurat que "no es tocarà l'estructura fonamental" del model lingüístic que de la llei educativa aprovada pel Consell de Govern.

El conseller ha admès que amb els grups parlamentaris "s'ha parlat de tot" però ha garantit que no hi haurà cap esmena que no estigi consensuada amb els socis de Govern. Entre les propostes que haurien volgut debatre els socialistes hi havia fixar l'ús del castellà "en, almenys, una part suficient de les activitats curriculars d'algun dels projectes, àmbits, mòduls, àrees o matèries no lingüístiques per garantir l'assoliment de la competència comunicativa corresponent".

Cargando
No hay anuncios

Una altra modificació hauria estat la consideració de la llengua castellana com a vehicular, juntament amb el català. March ha negat que s'hagi fet aquesta proposta, però, així i tot, ha recordat que "una sentència del Tribunal Constitucional de facto ja han dit que el català i el castellà són llengües vehiculars, que ho posi o no ho posi a la llei és independent, però són llengües vehiculars".

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit que March s'ha expressat la portaveu dels socialistes al Parlament, que ha afirmat que "no es farà cap proposta que suposi la més mínima rebaixa pel que fa a al model lingüístic i sobretot el català a les aules". Així mateix, ha assenyalat que no volen "entrar en cap conflicte lingüístic" i que avalen el decret de mínims i la normalització lingüística".

Reacció dels socis

MÉS per Mallorca, que en un comunicat ha assegurat que "o negociarà ni aquesta ni cap altra que posi en perill l'ensenyament del català". Recorden que la llei "ja estava negociada i consensuada" per part dels tres partits que donen suport al Govern i consideren que "qualsevol intent per desvirtuar la llei suposa una deslleialtat per part del PSIB-PSOE". Així mateix, demanen al conseller Martí March que "si vol un pacte cohesionat" no presenti cap esmena.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la diputada d'Unides Podem per les Balears al Congrés, Antonia Jové, ha assegurat que la llei "garantirà, com s'ha fet fins ara, de l'educació en català". En aquest sentit, Jover ha afirmat que el català és la seva llengua materna i espera "que ho continuï sent de les generacions futures". "No podem retrocedir", ha remarcat.

L'Obra Cultural Balear (OCB) també mostrat la seva opinió respecte de la polèmica. L'entitat ha reclamat al Govern que "no es trenqui el consens lingüístic dels darrers 25 anys" i ha reclamat a la Conselleria d'Educació que elabori un estudi rigorós de les competències comunicatives en les dues llengües que té l'alumnat. A més, han demanat que garanteixi que tots els docents compleixin amb els projectes lingüístics dels centres.