Els psicòlegs alerten d'un "augment alarmant" dels intents de suïcidi entre els joves a les Illes
El Grup d'Intervenció d'Emergències del Col·legi Oficial de Psicologia ha atès 127 casos durant els darrers 20 mesos
PalmaEl Grup d'Intervenció d'Emergències, Crisis i Catàstrofes del Col·legi Oficial de Psicologia (COPIB) ha atès a les Balears 127 casos relacionats amb suïcidis durant els últims 20 mesos i aquest dilluns ha alertat de l'augment alarmant dels suïcidis entre els joves, segons informa Efe. Del total d'intervencions realitzades a petició del Servei d'Emergències, 63 varen ser suïcidis consumats (16 dones i 47 homes) i 66 temptatives (27 dones i 36 homes). Per illes, Mallorca concentra el major nombre d'activacions del servei per aquest motiu amb 101, seguit d'Eivissa, 18; Menorca, 7, i Formentera, 1.
El Col·legi Oficial ha fet públiques aquestes dades en ocasió del Dia mundial per a la prevenció del suïcidi, que se celebra aquest dimarts amb el lema 'Jo també soc vulnerable', i mitjançant el qual es pretén visibilitzar i conscienciar la població sobre la dimensió i els riscos d'aquest greu problema de salut pública.
Segons les últimes dades publicades per l'INE i registrades per l'Observatori del Suïcidi Balear, el suïcidi és la primera causa de mort no natural a la Comunitat Autònoma, amb 103 casos el 2017, i això queda reflectit en l'índex d'activació del servei que ofereix el Col·legi, per mitjà d'un conveni de col·laboració amb la Direcció General d'Emergències de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització del Govern.
Segons el Col·legi Oficial, una anàlisi detallada dels casos en els quals el Grup d'Intervenció d'Emergències, Crisis i Catàstrofes ha estat activat aquests anys revela que la taxa de suïcidi és més elevada en el cas dels homes que en el cas de les dones (83 i 44 casos respectivament. Així mateix, i d'acord amb el Col·legi, destaca el fet que la consumació del pla suïcida també és tres vegades superior en la població masculina, mentre que en la població femenina el nombre de temptatives supera el de suïcidis consumats (27 temptatives enfront de 16 suïcidis consumats).
Respecte de la franja d'edat amb major incidència de suïcidis, el 71% de les intervencions realitzades (91 casos) estava relacionat amb grups d'edats compresos entre els 18 i els 50 anys, destaca el COPIB. També es destaca que, encara que tradicionalment les majors taxes de suïcidi s'han registrat entre els homes d'edat avançada, les taxes entre adolescents i joves han experimentat un augment alarmant en els últims temps.
Això ho confirmen les intervencions fetes pel Grup d'Intervenció d'Emergències, Crisis i Catàstrofes (49 de les activacions estaven relacionades amb persones menors i joves de fins a 30 anys). D'acord amb l'anàlisi del COPIB, en aquests casos, el desig de morir sorgeix com a resposta a una crisi vital, sense necessitat que existeixi un problema de salut mental de base, contràriament al que es pot pensar. “Tots som vulnerables, perquè com a éssers humans tots som sensibles al sofriment psicològic”, ha destacat el col·legi de psicòlegs.
Davant aquestes xifres, els professionals de la psicologia han assenyalat que defensen la necessitat de col·laborar i coordinar els recursos que existeixen per afavorir el desenvolupament de polítiques orientades a la prevenció de la conducta suïcida en col·lectius vulnerables, apostant per una major formació dels professionals de la salut en la detecció, el maneig inicial de les persones amb risc de suïcidi i la derivació als serveis especialitzats.
Així mateix, han insistit en la necessitat de millorar la intervenció en l'àmbit sanitari, dotant amb professionals de la psicologia al servei d'Atenció Primària perquè puguin atendre les necessitats immediates de les persones que puguin hi acudir cercant ajuda a aquest nivell, i sobretot treballar en la sensibilització ciutadana, per erradicar tabús i destruir els falsos mites que hi ha al voltant del suïcidi.