El PSOE està "satisfet" amb l'acord de romanents, però el PP i Cs el qualifiquen "d'injust"
Aquest dilluns la FEMP ha acceptat la proposta d'Hisenda
PalmaLa proposta d'Hisenda aprovada aquest dilluns per la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), amb la qual es permet als ajuntaments utilitzar el superàvit del 2019 i que, els que ho vulguin, puguin posar a disposició de l'administració general de l'Estat els seus romanents de tresoreria en forma de préstec, que els seran retornats en concepte de crèdit en un termini de deu anys, ha provocat tota mena de reaccions entre els partits polítics de les Illes.
Per una banda, els socialistes confessen estar "satisfets" i consideren que "aquesta mesura donarà la possibilitat als ajuntaments que les Balears puguin utilitzar els seus romanents de tresoreria per a agenda urbana, medi ambient, sostenibilitat i política de proximitat, entre d'altres", segons exposen en una nota. No obstant això, els partits de la dreta qualifiquen la decisió "d'injusta".
"Aquest acord permet obrir un camí per donar resposta als ajuntaments que tenen romanents congelats i que ara poden començar a mobilitzar per ajudar la nostra gent a sortir d'aquesta situació tan complicada", ha exposat el secretari de Política Municipal del PSIB-PSOE i batle d'Eivissa, Rafa Ruiz. En aquest sentit, la presidenta del Consell de Mallorca i també secretària d'Economia del partit socialista balear, Catalina Cladera, ha remarcat que "després de molts d'anys de demanar la flexibilització de la llei Montoro, per primera vegada s'ha trobat una solució per poder utilitzar els romanents que tenim als bancs". Així mateix, considera que aquest acord permetrà "disposar dels recursos necessaris per afrontar els problemes generats per la crisi sanitària".
No obstant això, Ciutadans Balears i el Partit Popular qualifiquen "d'injust" aquest acord. Per una banda, el partit taronja manifesta que els consistoris "estan patint molt les conseqüències de la pandèmia", que "necessiten doblers" per fer-hi front i que amb aquest acord "el govern no els deixa fer ús dels recursos que han generat durant tants d'anys".
Així mateix, el Grup Popular Consell Insular d'Eivissa considera que la decisió de la FEMP és un atac a l'autonomia de les entitats locals i que se'ls han "confiscat els estalvis", un fet que els deixa sense la "possibilitat d'executar projectes importants per a l'illa", apunten en una nota. I és que "no es pot admetre que, després d'anys de no deixar emprar els romanents a les entitats locals, ara ens llevin els nostres estalvis, i demana que "tots junts" posin "fi a aquest robatori", segons exposa la portaveu del grup popular al Consell d'Eivissa, Maria Fajarnés.