MEDI AMBIENT

El PTI de Menorca inclourà part del Pla de la Costa

L’eina d’ordenació territorial serà aprovada abans del final de la legislatura de manera inicial i regularà actuacions relacionades amb els fondejos

El PTI de Menorca inclourà    part del Pla de la Costa
Iván Martín
02/03/2019
4 min

MaóEl Consell Insular de Menorca aprofitarà l’aprovació inicial del Pla Territorial Insular (PTI), previst per abans de la finalització de la legislatura, per incloure determinats aspectes del Pla Insular de la Costa (PIC), una reivindicació històrica i que es presenta com una eina necessària per a la regulació i l’ordenació dels usos nàutics al litoral menorquí. Així ho ha confirmat a l’ARA Balears el director insular d’Ordenació de Territori, Eduard Soriano.

Les primeres passes per fer possible un pla insular de la cosa es varen fer entre 2010 i 2011. El Consell assumí la coordinació d’aquesta feina i la Direcció General de Costes va anunciar el seu compromís d’aportar-hi una dotació econòmica. Es va crear una comissió assessora per acompanyar aquest procés, en la qual varen prendre part agents econòmics, usuaris del litoral i altres associacions. Es va adjudicar un treball tècnic que ja està redactat i que analitzava la situació i que també plantejava propostes. El canvi de color polític i les pressions per projectes “agressius” contra el territori varen frenar la continuació del pla. Després d’uns anys, i tot i que mai ha deixat de ser una prioritat, entitats com el GOB insisteixen a impulsar amb el lideratge del Consell de Menorca el PIC.

El Pla de la Costa dins el PTI

El director insular d’Ordenació de Territori ha confirmat la introducció d’aspectes del Pla Insular de la Costa al Pla Insular Territorial. Així, Eduard Soriano argumenta: “El PTI recollirà qüestions que repercuteixen directament al PIC, i que en representen una part”. Es tracta d’una sèrie de mesures que sempre s’adoptaran “sota la més estricta garantia jurídica”. I és que això és l’aspecte clau. Les diferents administracions que tenen competències en la mar i el litoral dificulten la percepció de fins on pot arribar la normativa del PTI.

D’altra banda, Soriano ha detallat quins són alguns dels punts que faran visible la protecció del litoral dins el PTI: “Hi haurà un apartat d’actuacions de manteniment d’ecosistemes marins i paisatges costaners i també un desenvolupament de normativa segons la incidència a les costes”. La prioritat del Consell de Menorca és introduir la “normativització del PIC”, per després desenvolupar-lo. A propòsit d’això, Soriano també fa referència a “incloure millores de serveis en tot el litoral, caracteritzacions, paisatges, i es dividiran les àrees de fondeig en prohibides i no prohibides, especialment en temes que afectin les reserves marines”.

Tot plegat arriba tard perquè la intenció al principi de la legislatura era tenir el PTI aprovat de manera definitiva. No serà així i, segons assegura el director insular d’Ordenació de Territori, “si no hi ha contratemps, aprovarem inicialment el PTI amb una gran feina relativa al PIC abans d’acabar el mandat”. Darrere d’aquesta presumible aprovació hi ha molta feina, reunions amb col·lectius i sectors implicats que han contribuït a dibuixar una realitat contemporània a la visió de la Menorca del futur.

En qualsevol cas, el gran repte del Pla Insular de la Costa és regular els fondejos, sobretot per combatre la massificació al litoral de l’illa durant la temporada alta. Una problemàtica que afecta l’ecosistema. En aquest sentit, Eduard Soriano reconeix que “probablement introduirem una xifra per a la regulació dels fondejos, ja que entenem que la primera làmina d’aigua és competència nostra”. Soriano explica que “en qüestions relacionades amb la mar és molt complex saber on se situa la seguretat jurídica perquè no hi ha fronteres. A més, els fondejos poden variar en funció de l’àrea perquè el que es té en compte són els metres respecte del fons marí, i no en funció de la distància amb la costa”.

Altres administracions al PIC

L’entitat més reivindicativa pel que fa a la necessitat d’elaborar un Pla Insular de la Costa és el GOB. El responsable de l’Ordenació de Territori dels ecologistes, Miquel Camps, ha advertit que “no expressarem la nostra satisfacció fins que no veiem els aspectes que s’introdueixen al PTI”.

Camps reconeix que es tracta d’un tema dificultós per la qüestió de les competències, ja que el PTI no pot entrar dins la mar a ordenar, però si fer recomanacions. Hi ha temes en què aquesta eina d’ordenació pot marcar la pauta com “les rampes de varada, sistemes de manteniment d’embarcacions, ubicació de benzineres, zones per a marines seques”, comenta el responsable del GOB Menorca.

Miquel Camps veu amb bons ulls la inclusió de part del PIC al Pla Territorial Insular, tot i que parla del Pla General de Ports com un mecanisme alternatiu per completar les demandes del Pla de la Costa. A les al·legacions presentades, Camps té clar que “volem un estudi de capacitat de càrrega. Si no s’aborda com cal, ho haurem de fer sectorialment i amb altres instruments. La filosofia és la mateixa, però un abordarà la part marina i l’altre la terrestre”.

De tota manera, Miquel Camps és conscient que s’ha arribat a aquest punt perquè el Consell Insular no s’ha posat seriosament a fer feina en aquest tema des d’un primer moment, “necessitam que el Consell vulgui liderar un pla de la costa i que convoqui totes les administracions competents i les posi d’acord, que les coordini. Això no ho han fet, però si aconseguim que a través de diversos instruments es faci, el resultat pot ser el mateix”.

Finalment, el representant del GOB considera que el Pla Insular de la Costa pretén racionalitzar la política nàutica a Menorca, perquè “en aquests moments és molt fàcil que cada administració la faci pel seu compte sense contemplar la que fan les altres”.

La regulació del litoral menorquí ha perdut una oportunitat en aquest mandat, ja que el fet que la majoria d’administracions siguin gestionades pels mateixos colors polítics hauria de suposar un escenari propici per a l’entesa.

stats