Història

Puig Farran, el fotògraf republicà del 'boom' turístic

L’artista Lluís Vecina, de Portocristo, ha rescatat de l’oblit la figura del lleidatà que, als anys 50, després d’haver estat exiliat i empresonat, promocionà la incipient Mallorca turística al servei dels vencedors. Vint anys enrere, a la Coma, ja havia retratat el desembarcament de les tropes catalanes del capità Bayo

Postal trobada per Lluís Vecina amb el pare sent un nin.
6 min
Regala aquest article

PalmaE l 2019 l’artista Lluís Vecina Rufiandis, de 29 anys, feu una troballa que li canviaria la percepció de l’Arcàdia feliç de la seva infància. El resultat l’ha plasmat en la seva darrera exposició titulada Feliços els fills dels temps intranscendents –es pot visitar fins al 19 de gener al museu d’Es Baluard. “Feia un any –assegura– que la meva padrina havia mort i un dia, rebostejant per ca seva, vaig topar amb una postal turística feta a partir d’una foto a la platja de Portocristo. Al centre, envoltat de banyistes prenent el sol, hi ha un nin de set anys dirigint-se a la càmera”.

Preguntant, Vecina sabé que aquell nin era el seu pare, nascut el 1960. “La meva padrina va néixer el 1929 en un poblet d’Albacete. El 1947, a 18 anys, va emigrar a Mallorca per fer feina de criada en una família franquista. S’acabà instal·lant a Portocristo, on aprofità el boom turístic per muntar una gelateria. Un dia, de camí a la feina, veié aquesta postal en una tenda de souvenirs. De seguida exclamà: ‘¡Es mi Pepe!’. Tota emocionada, en comprà tres”.

Vecina va sentir curiositat per conèixer l’autor d’aquella instantània feta el 1967. Al revers hi sortia CYP Postales Color. Estirant el fil, va descobrir que era una empresa del fotògraf gironí Antoni Campañà i del lleidatà Joan Andreu Puig Farran. El 2020 contactà amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que aleshores estava preparant l’exposició La guerra infinita, de Campañà. Era a partir de prop de 5.000 fotografies inèdites sobre la Guerra Civil que la família trobà fortuïtament dos anys abans dins d’una capsa, la coneguda ‘capsa vermella’. Amb el triomf dels insurrectes, la por havia fet que durant més de setanta anys Campañà, mort el 1989, les guardàs al garatge de ca seva. “La família –assevera Vecina– em digué que dins d’aquella capsa també hi havia una quarantena d’imatges del desembarcament del capità Bayo al Llevant de Mallorca l’agost de 1936. Eren de Puig Farran. Em va sorprendre molt constatar que la persona que havia promocionat aquell paratge d’encant era la mateixa que vint anys enrere havia retratat el seu passat bèl·lic”.

Passat ocultat

Nascut al poble de Belianes (Lleida) el 1904, Joan Andreu Puig Farran formà part d’una important generació de reporters gràfics a Catalunya no prou valorada. El 1931, l’any de l’arribada de la Segona República, començà a col·laborar al diari La Humanitat al costat de l’insigne fotògraf Agustí Centelles, considerat el ‘Robert Capa català’ –recentment s’ha sabut que algunes imatges atribuïdes a Centelles eren en realitat del lleidetà. El 1932 Puig Farran ja s’incorporà a la plantilla de La Vanguardia, el mitjà de més difusió de la premsa del Principat. En seria un dels fotògrafs més reputats. La seva càmera captà moments transcendentals com la campanya de l’Estatut del 1932, la manifestació antifeixista del 29 d’abril de 1934, els Fets d’Octubre de 1934 i l’alliberament del president Lluís Companys de la presó i la seva tornada Catalunya el març de 1936, entre d’altres.

Bayo donant ordre a les seves tropes.

El juliol de 1936, en esclatar la Guerra Civil, Puig Farran, de 32 anys, fou dels primers reporters gràfics a desplaçar-se fins al front d’Aragó. Al cap d’un mes faria un dels seus treballs més importants de la contesa: el 16 d’agost cobrí el desembarcament de les tropes catalanes del capità republicà Alberto Bayo al Llevant de Mallorca. L’objectiu era recuperar l’illa, que tot d’una havia caigut en mans dels insurrectes. Les fotos d’aquell dia aparegueren publicades a La Vanguardia el 23 d’agost.

Puig Farran fou un dels prop de mig milió de refugiats espanyols que, entre el gener i el febrer de 1939, caiguda Barcelona, travessaren la frontera pirinenca. A França estigué internat al camp de concentració d’Argelers. El 1940 s’arriscà i s’acollí al retorn dels expatriats. No s’esperava que la seva destinació fos un altre camp de concentració, el de Miranda de Ebro (Burgos), i una condemna a mort. Amb tot, aconseguiria l’absolució gràcies a les gestions d’un cunyat seu, que era comandant d’aviació franquista. “La família –assenyala Vecina– desconeixia una part substancial del seu passat. Com tants d’altres, ell la va haver d’ometre per poder continuar fent vida normal”.

Hotels sobre cadàvers

El 1945, un cop en llibertat, Puig Farran tingué l’esperança de reprendre la seva antiga feina a La Vanguardia. El diari, però, li tancà les portes. Llavors, el lleidatà provà sort en la fotografia comercial. El 1952, amb el seu antic company Antoni Campañà, creà CYP Postales Color, aprofitant la celebració a Barcelona del XXXV Congrés Eucarístic Internacional. Ben aviat, però, ambdós socis trobaren un altre filó per fer negocis: l’inici del ‘boom’ turístic. El 1953 Espanya deixà enrere els anys de la fam de l’autarquia en signar els pactes de Madrid amb els Estats Units del president Eisenhower, l’antic comandant en cap de les forces aliades que havien guanyat Hitler. En plena guerra freda, l’‘amic americà’ es comprometia a ajudar econòmicament la dictadura franquista a canvi que li fes de bastió anticomunista a Occident. Amb la nova societat de consum nascuda després de la Segona Guerra Mundial, els EUA animaren el seu nou soci a aprofitar els doblers per obrir-se en canal a la indústria de sol i platja.

Des de CYP Postales Color, Campañà i Puig Farran es repartiren les zones de treball. El lleidatà s’ocupà de fotografiar el litoral mallorquí, que ja coneixia de la seva anterior ocupació. De sobte, al Llevant de l’illa es veié promocionant paratges on vint anys enrere ja havia retratat el desembarcament de Bayo. Vecina insisteix que el lleidetà es trobà enmig d’una gran paradoxa: “L’ull que captà els llocs per on desfilaren les tropes republicanes és el mateix que posteriorment contribueix a la seva explotació turística en mans dels vencedors. Primer, Puig Farran participà en un desembarcament que havia de salvar Mallorca del feixisme i després ho feu en un altre desembarcament de diferent caire, el de la indústria hotelera. Fou com si, per pura supervivència, s’hagués desentès dels fantasmes del passat que l’assetjaven”.

A partir dels 60, a la Coma, a sis quilòmetres de Portocristo, s’hi començaren a construir hotels prop d’una platja on, segons alguns càlculs, hi hauria enterrades unes 500 persones. D’aquestes, només se’n sap el nom de 249. És la fossa més gran de Mallorca –es creu que l’expedició de Bayo podria estar formada per uns 5.000 soldats davant dels 3.400 homes de les forces insurrectes. El juny de 2023 el Govern balear procedí sense èxit a exhumar-la. “S’excavà –afirma l’artista– en una zona arran de mar que ha patit molts temporals. Els cossos es poden haver mogut. L’estiu de 1991 uns turistes ja trobaren uns ossos a la platja. El lloc on hi hauria hagut més possibilitats de trobar res és en una duna. Aleshores, però, els tècnics ho descartaren perquè logísticament era difícil. Tractant-se d’una zona protegida, calia parlar amb el departament de medi ambient per moure tota la vegetació de la duna per després tornar-la a posar al seu lloc”.

El triomf de la desmemòria

Vecina lamenta la desmemòria que imposà la nova ocupació capitalista a través del mercat turístic: “N’és un clar exemple la postal protagonitzada per mon pare a Portocristo. Era un ninet de set anys trepitjant un franquisme del tot edulcorat. El noticiari NO-DO presentava el turisme com un signe de prosperitat i de ‘pau social’, quan en realitat fou una cortina de fum que utilitzà el règim per amagar les seves misèries i les morts a les cunetes de la Guerra Civil. I, mentrestant, no semblava que els turistes tinguessin cap dilema moral a l’hora de gaudir d’unes vacances en un país dictatorial”.

El lleidatà Joan Andreu Puig Farran fou l’ull que, durant la Guerra Civil, immortalitzà la frustrada expedició republicana a Mallorca. Després també retratà els seus paratges turístics

Després d’anys d’estretors econòmiques, aquell mannà turístic també actuà com un bàlsam entre els residents. “La dels 60 és una generació totalment despolititzada que considera que el món que han heretat és el millor de tots. És una manera de pensar que, per desgràcia, s’ha estès a les generacions posteriors”. El títol de l’exposició d’Es Baluard, Feliços els fills dels temps intranscendents, condensa molt bé aquesta actitud. “L’he agafat de la novel·la Crematorio, escrita el 2007 pel valencià Rafael Chirbes. És la frase que el protagonista, un especulador nascut als 40, etziba a la seva filla, una historiadora de l’art nascuda als 60. L’hi diu per recriminar-li la vida tan fàcil que té, sense cap conflicte intern”.

Avui a la platja de la Coma els turistes prenen el sol sobre els cossos de centenars de morts que no tenen cap monument que els recordi. “Chirbes –conclou l’artista– té una altra reflexió molt bona sobre aquest procés d’amnèsia. Diu que, després d’una derrota, en el nostre cas militar, sempre s’esdevé una pèrdua més subtil, que és la pèrdua de la interpretació del territori i l’entrega de la memòria en exclusiva als altres. Idò, això és el que ens ha passat a Mallorca”. Puig Farran, l’ull que retratà aquesta paradoxa, morí a Barcelona el 1982, a 78 anys.

Jaume Moll, el contrabandista hoteler

Als anys 60 s’inicià la urbanització de la Coma, un dels llocs per on el 16 d’agost de 1936 desembarcaren les tropes republicanes del capità Bayo. El propietari d’aquells terrenys era l’advocat Miquel Caldentey, de Capdepera. Feia feina a Forces Elèctriques de Catalunya (FECSA), fundada a Barcelona el 1951. “Caldentey –diu l’artista Lluís Vecina– va informar l’empresa que tenia uns terrenys a Mallorca. Aquesta els visità i tot d’una s’encarregà d’urbanitzar-ne les dues primeres fases del pla general”.

Un dels hotelers que es fixà en aquells solars de FECSA va ser el santanyiner Jaume Moll Triay. Era un dels contrabandistes més importants de l’illa juntament amb el felanitxer Antoni Fontanet Obrador (gran empresari de pinsos) i Joan March Ordinas. Amb la fortuna amassada gràcies al contraban, el 1980 Moll creà l’empresa turística Royaltur, amb la qual, després de construir hotels a la Península, aixecaria a la Coma el monumental Hotel Royal Mediterráneo i els Apartamentos Royal Mediterráneo.

Als anys 90, sota l’aixopluc del PSOE estatal, Moll guanyà la concessió de l’explotació de tota la platja de la Coma. Es tractava d’una competència de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, que fou totalment ignorat. A més, en aquells anys la demarcació de Costes no tenia doblers per fer el passeig que va de l’Illot a la Punta de n’Amer. El seu totpoderós responsable, l’enginyer inquer Antoni Garau Mulet, proposà al santanyiner construir-lo a canvi d’explotar comercialment la platja de la Coma amb 475 para-sols, 1.580 gandules, 20 patins de pedals i tres bars. Aviat, però, amb la crisi dels 90, Moll es carregà de deutes i tot el seu imperi acabà sent embargat per la Banca March –després, però, l’adquiriria BlauHotels per mitjà d’una subhasta.

El 2007 es conegué el cas de corrupció que amagava el passeig construït per Moll. El destapà Garau, que, per via judicial, reclamà al seu antic amic el cobrament d’unes anualitats pendents per mantenir el monopoli de l’explotació comercial de la Coma. Els hi havia deixat de pagar el 2004, tretze anys després que Garau abandonàs el seu càrrec al capdavant de Costes. Per a sorpresa de tothom, en el judici, Moll va admetre que pagava per “por” de perdre els seus negocis. Assegurà que deixava “paquets de doblers negres ben fets” a la recepció del Banc de Crèdit Balear de Palma. Estaven a nom del responsable del litoral balear. Per emmascarar aquell suborn, el santanyiner va subscriure un contracte fals amb l’esposa de Garau, mestressa de casa de professió. La fiscalia demanà cinc anys de presó per aquell suborn, però el cas es donà per prescrit. Tanmateix, una sentència condemnà la dona de Garau a tornar els doblers per ser qui figurava en el contracte. Amb tot, no obviava que era el seu marit el cobrador, tal com ella mateixa confessà davant del jutge. Moll morí el 2017, a 93 anys. Garau ho feu el 2021, també a 93 anys.

stats