Societat16/07/2021

La Vall d’Hebron realitza el primer trasplantament pulmonar de l’Estat a un pacient postcovid

BarcelonaÉs conscient que la vida (i la medicina) li ha donat una "segona oportunitat". El Jordi Soriano, de 51 anys, és la primera persona de l'Estat a qui li han fet un trasplantament pulmonar després que el covid, que va contraure en la tercera onada, li deixés els pulmons inservibles. El Jordi va emmalaltir al mes de febrer. Tota la família es va contagiar, però, a diferència d'ell, van ser casos lleus. El Jordi, en canvi, va passar, en qüestió d'hores, de desplomar-se a casa a estar ingressat a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge, on va ingressar amb una pneumònia bilateral. El van haver de connectar a un dispositiu d’oxigenació de membrana extracorpòrea (ECMO), una tècnica molt invasiva que realitza la funció respiratòria i que es reserva per als pacients més greus: un 2% dels malalts de covid. El Jordi va estar quatre mesos connectat a l’aparell –ha estat 127 dies a l'UCI–, sense poder parlar però conscient de tot el que passava al seu voltant. Passaven els dies i els seus pulmons no milloraven, havien perdut tota funcionalitat i l’única possibilitat de supervivència era el trasplantament pulmonar que li van realitzar fa menys d'un mes a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on el van traslladar des de Bellvitge.

L'equip de professionals de la Vall d'Hebron va valorar el seu cas, ja que per optar al trasplantament calia que complís uns requisits. "La resta d’òrgans han de funcionar correctament, no hi pot haver infecció activa de covid i el pacient ha d’estar conscient i donar el seu consentiment informat al trasplantament", explica Albert Jáuregui, cap del servei de cirurgia toràcica i trasplantament pulmonar de la Vall Hebron. El Jordi els complia tots tres. Ell és el primer pacient postcovid trasplantat, però Jáuregui creu que no serà l’últim. No obstant, és l'última opció, ja que, segons explica Jáuregui, la recuperació dels pulmons després d’una pneumònia greu per covid "és molt bona i s’ha de donar un temps per veure si els pulmons es recuperen, perquè són pocs els que no ho fan". Els pulmons del Jordi, en canvi, no mostraven cap senyal de recuperació i no hi havia alternativa. "I, si esperàvem molt més a fer el trasplantament, altres òrgans podien començar a fallar", afegeix Jáuregui. A Europa, a la Xina i als Estats Units també s'han fet trasplantaments pulmonars a pacients que han passat el covid.

Cargando
No hay anuncios

Una operació molt complexa

El trasplantament pulmonar és un dels processos quirúrgics més complicats que hi ha, ja que els pulmons són òrgans "molt fràgils" que tenen una durada mitjana de vuit o nou anys. "El cor, el fetge o el ronyó són òrgans que estan protegits, però els pulmons, no. Degut a la respiració, estan en contacte amb l’exterior, i l’exterior és molt agressiu", assenyala Jáuregui, que recorda el moment de l'operació. "Vam treure uns pulmons desestructurats, petits i pràcticament negres, i en vam posar uns altres de rosats que de seguida es van posar a ventilar, l’oxigenació es va disparar i el pacient va començar a viure amb els pulmons nous. És un moment molt emocionant".

Cargando
No hay anuncios

El Jordi ja és a planta i en els pròxims dies li donaran l'alta. Té ganes de tornar a casa i troba a faltar la família, perquè, a més, ara amb la cinquena onada s’han restringit les visites. Vol deixar clar que el covid "no és cap broma" i lamenta que encara hi hagi gent que no estigui "prou conscienciada". Ara podrà fer vida normal tot i que ha de prendre medicació de per vida per evitar que el cos rebutgi el nou òrgan, i haurà de passar molts controls. "Però en un túnel que era completament fosc fa dos mesos ara hi veiem la llum", argumenta Jáuregui.

El Jordi diu que ara vol viure la vida "amb tranquil·litat" i "pas a pas". No fa plans de futur. "Toca viure al dia", diu. Això sí, té clar que el primer que farà quan li donin l’alta és menjar-se un arròs caldós.

Cargando
No hay anuncios