‘Jo, punk’, història del moviment contracultural a Mallorca
Dani Cuesta dirigeix un documental que inclou testimonis dels grups Eskoria, Bad Taste, Cerebros Exprimidos i Guadaña
PalmaTot va començar quan el llibre ¡Esta es nuestra guerra. Historia oral del punk en Mallorca!, de l'historiador Tomeu Canyelles, va caure en mans del productor Dani Cuesta. Aquesta obra, editada per Calumnia Edicions, va ser la inspiració de Cuesta, director de la productora Offline Produccions, qui, sorprès per una part de la història de Mallorca que desconeixia, va veure l'oportunitat de donar a conèixer el moviment contracultural de Mallorca amb un documental que té el suport d'IB3. Jo, punk pivota sobre els testimonis dels grups Eskoria, Bad Taste, Cerebros Exprimidos i Guadaña, que varen marcar un abans i un després en el transcurs del moviment a l'illa.
"El punk era més que un gènere musical, era un espai per explorar altres maneres d'expressar-se de crear i de viure", assenyala Canyelles. Un dels majors valors de l'audiovisual és que es recuperen moltes imatges d'arxiu digitalitzades de persones i llocs que ja no existeixen, sobretot espais de Palma que han canviat totalment de forma. Llocs com el Casal Llibertari, els locals d'assaig de l'Hipòdrom foren l'escenari d'aquest moviment dissident que a mesura que la indústria turística ha anat avançant, s'ha anat apropiant d'aquests i altres indrets.
"Molta de gent pensa que els punkis només varen existir a grans ciutats com Barcelona, Madrid, Londres o Berlín, on la depressió econòmica era latent, però a Mallorca tot i que amb unes altres particularitats, també va existir una subcultura combativa, crítica i amb una evident lògica de militància combativa". L'audiovisual, d'una hora i mitja de durada, és una retrospectiva des dels seus inicis als anys 80 fins a l'actualitat. La història d'aquest moviment que va conviure amb el desenvolupament de la indústria turística de 'sol i platja'. El documental s'estrena aquest dimarts 10 de gener a les 19 h al cinema Rívoli de Palma i ja té l'aformanent exhaurit. La pròxima oportunitat per veure'l serà dia 11 de febrer al Casal Pere Capellà d'Algaida.