La NASA torna a la Lluna

L'Artemis I torna a la Terra

La càpsula 'Orion' ha amarat aquesta tarda a la costa de la Baixa Califòrnia després de 25 dies i mig de missió lunar

Tres grans paracaigues desplegats han conduït 'Orion' fins amarar a les aigües californianes del Pacífic.
ARA
11/12/2022
3 min

BarcelonaProva superada. La nau Orion de la missió no tripulada Artemis I ha amarat aquesta tarda a l'oceà Pacífic, a prop de l'illa mexicana de Guadalupe, davant les costes de la Baixa Califòrnia, a les 18.40 hores (a Catalunya). L'horari i ubicació prevista per la NASA, que tanca així amb èxit el seu projecte de tornar a la Lluna 50 anys després de l'últim viatge, acreditant que compta amb un sistema segur. La NASA farà una conferència de premsa aquest diumenge a les 21.30 h per explicar els detalls de l'operació, que podeu seguir en directe al vídeo de sota. Ha estat una missió preparatòria per tornar-hi a enviar astronautes el 2025, entre els quals hi hauria la primera persona no blanca i la primera dona que trepitjarien la Lluna. De fet, aquestes missions són un pas més cap al gran objectiu de l'agència aeroespacial nord-americana, que va més enllà i encara no té data: enviar humans a Mart.

"És històric, iniciem una nova etapa a l'espai profund amb una nova generació de tecnologia", ha dit emocionat l'administrador de la NASA, Bill Nelson, en declaracions a l'agència espacial nord-americana, poc després de l'amaratge d'Orion.

Després de l'amaratge, el vaixell de la marina USS Portland remolcarà la nau per dur-la a una base militar de San Diego, a Califòrnia. Tècnics de la NASA han començat a recopilar informació sobre com ha impactat la nau en les aigües de l'oceà per saber, entre altres qüestions, quin efecte han tingut a la cabina de la tripulació les altes temperatures a què ha arribat durant el seu viatge de tornada i entrada a l'atmosfera terrestre. Cal tenir en compte que tant l'escut tèrmic de la nau com la trajectòria d'amaratge són nous.

Precisament, part de l'èxit de la missió s'explica perquè l'escut ha aguantat els 2.800 graus centígrads, equivalents a la meitat de la temperatura de la superfície del Sol, que ha hagut de suportar la nau i confirma que es compta amb una tècnica segura per als vols amb tripulació. Es tracta d'un mecanisme de cinc metres d'ample dissenyat de nou i que no s'havia pogut provar mai en condicions com les d'avui, segons va explicar dijous Mike Sarafin, el director de la missió en una roda de premsa. En aquest amaratge s'han activat els onze paracaigudes instal·lats per frenar la velocitat a mesura que la nau s'acosti a les aigües del Pacífic que, en tan sols 20 minuts, li han permès passar, dels 523 quilòmetres hores amb què ha tocat l'atmosfera terrestre fins als 32 amb què s'ha capbussat a l'oceà.

La NASA preveu acabar abans de l'estiu les primeres anàlisis de tota la informació recollida durant aquest viatge. Quan s'enllesteixi aquesta tasca científica, els tècnics tindran més elements per poder concretar les dates de llançament de les missions següents, l'Artemis II, l'any 2024, i l'Artemis III, un any després, totes dues ja tripulades.

26 dies a l'espai

La missió Artemis I es va enlairar el 16 de novembre des del Centre Espacial Kennedy, a Florida, després de dos intents fracassats per problemes tècnics que finalment es van solucionar. En aquest primer vol, la càpsula Orion no ha dut astronautes sinó ninots de mida humana per fer una simulació com més real millor de les futures missions. Durant 25 dies i 10 hores, l'aparell s'ha situat a només 128 quilòmetres de la superfície lunar i ha orbitat al voltant del satèl·lit. En total, ha recorregut 2,253 milions de quilòmetres i ha arribat a estar a una distància 434.552 quilòmetres de la Terra, superant el rècord d'Apollo XIII.

stats