La qualitat de l’aire a les Balears va ser entre "excel·lent" i "bona" durant l’any 2019

A Palma ha estat qualificat de "regular" i està proper al límit per a la protecció de la salut, segons l'informe de la Conselleria de Transició Energètica

Imatge d'arxiu.
Ara Balears
18/07/2020
3 min

PalmaLa qualitat de l’aire que vàrem respirar a les Balears durant el 2019 va ser entre "excel·lent" i "bona", segons l’informe anual elaborat per la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius. Això sí, hi ha dos contaminants -el diòxit de nitrogen (NO2) i l'ozó (O3)- que han obtingut valors entre "regulars" i "dolents" a zones concretes. És el cas de Palma, on el diòxid de nitrogen ha arribat a una mitjana anual de 32 µg/m3 que, tot i ser inferior als 35 µg/m3 de 2018, assoleix una qualitat de l’aire qualificada de "regular" i propera al valor límit anual per a la protecció de la salut, que està fixat en 40 µg/m3.

Pel que fa a l’ozó, a les Illes Balears és molt habitual que durant els mesos d’estiu se superi el valor objectiu per a la protecció de la salut, fixat en 120 µg/m3. En el cas de l'any passat, es van assolir màxims d'entre 120-150 µg/m3. Tanmateix, no es va superar en cap moment el llindar d'alerta a la població (240 µg/m3). En termes globals, durant l’any 2019 s’han mesurat valors lleugerament inferiors a l’any 2018 i a la majoria de les zones s’ha aconseguit una qualitat de l’aire "regular", excepte a dues àrees de Mallorca que tenen una qualificació de dolenta: les estacions de l'hospital Joan March i Maó, que varen superar el valor octohorari per a la protecció de la salut en el trienni 2017-2019, amb 35 i 31 dies de superació mitjana, respectivament, per sobre dels 25 dies permesos.

En el cas de Formentera es va fer una campanya de seguiment de la qualitat de l’aire amb una estació mòbil situada entorn de la central tèrmica del Ca Marí per vigilar l’emissió dels grups electrògens d’aquesta central durant els mesos d’estiu. Actualment, el servei tècnic de la Conselleria n'està estudiant els resultats, ja que durant el 2019 els valors contaminants varen ser més elevats que en l’any anterior. En cap cas, però, aquests resultats no han estat per damunt dels límits permesos. Aquesta campanya de control de la qualitat de l’aire a través de l’estació mòbil també s’ha fet als municipis de Sant Francesc i Sant Ferran.

A fi de continuar treballant en la millora de la qualitat de l’aire de les Illes, la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic està revisant el pla de millora de qualitat de l’aire a Palma. Alhora, s’estan fent els tràmits del conveni pel Pla de millora de qualitat de l’aire de Maó, que es va aprovar en Consell de Govern el 12 de juny i que servirà per establir mesures correctores i plans adequats per a la millora de la qualitat de l’aire d’aquest municipi.

Cal recordar que la xarxa de vigilància i control de la qualitat de l’aire a les Illes Balears disposa de les estacions següents: set estacions pròpies de la Conselleria, onze estacions fixes situades al voltant de les centrals tèrmiques de Mallorca, Menorca i Eivissa, i dues estacions mòbils propietat d’Endesa.

A la zona de Maó es va tancar l’estació de Sant Lluís i es va substituir per la nova estació del Port de Maó a fi d’aconseguir unes dades més representatives del port i la central tèrmica. A més, es recullen els valors de l’estació fixa situada a l’hospital Joan March i una estació mòbil de Tirme, que vigila les zones de Son Sardina, Palmanyola i els Garrovers. D'altra banda, cal dir que l'estació de la fàbrica de ciment de Lloseta i la d’Aena a l’aeroport de Palma no s’utilitzen per a l’avaluació de la qualitat de l’aire.

stats