Qualsevol que sospiti que ha tingut covid-19 pot demanar un test d’anticossos

L’IB-Salut ha facilitat a Atenció Primària una llista dels ciutadans que haurien pogut patir la malaltia perquè els ofereixin fer proves serològiques

Qualsevol que sospiti que ha tingut covid-19 pot demanar un test d’anticossos
Maria Fuster
24/07/2020
3 min

Palma“Si hi ha algú que té sospites d’haver tingut el coronavirus, pot demanar al seu centre de salut que li facin una prova serològica per veure si va passar la malaltia i si ha generat anticossos”, diu la metgessa Marta Salvà, que treballa a la Part Forana de Mallorca. El coordinador del Comitè de Malalties Infeccioses i portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ho confirma i explica que, en general, els centres d’Atenció Primària de les Illes no tenen cap problema per fer les proves. “Si un pacient ho comenta al seu metge, li dirà que li poden fer una prova en sang (serològica)”, assegura. Però afegeix que no ho fan de manera indiscriminada. “No es fa a tota la població”, matisa.

Salvà explica que als pacients que ho demanin els atendran en uns tres dies i tindran els resultats al cap de dues setmanes. Així podran saber si el que varen passar era una grip o un cas de covid-19. Salut, però, no només fa proves als ciutadans que ho demanen, des de fa més d’un mes els sanitaris ofereixen aquesta possibilitat als que en el seu moment varen ser casos sospitosos. “Gerència de l’IB-Salut ha enviat un llistat a cada professional dels pacients que en el pic més alt de la pandèmia es catalogaren com a possibles casos de coronavirus, pels criteris clínics, i a qui no els vàrem poder fer la prova per la quantitat de malalts que hi havia llavors. De manera prioritària hem recomanat ampliar les proves serològiques”, assenyala Arranz.

Uns 10.000 possibles casos

El Servei d’Epidemiologia del Govern balear va fer públic el 8 de maig el total de casos sospitosos de coronavirus detectats des del 5 de març fins a l’1 de maig. Eren exactament 9.912 persones, tenien un quadre clínic compatible amb el covid-19 però no s’havia pogut comprovar si havien patit la malaltia i no varen requerir atenció hospitalària. El gruix de casos era de Mallorca, on n’hi havia 8.816 de sospitosos. A les Pitiüses es comptaren 918 casos possibles i a Menorca, 178. Abans que la Conselleria de Salut donàs aquestes xifres, Arranz explicà que recopilar i unificar dades no havia estat fàcil per la quantitat de gent que havia telefonat al 061, al seu centre de salut o a l’hospital, i que els havia costat setmanes fer-ho. Arranz reconeix ara que molts d’aquells casos podrien haver estat positius i explica que els resultats dels tests que estan fent serveixen per saber si es va diagnosticar adequadament. “També està bé que ells ho sàpiguen, perquè quedar-se amb la incògnita sempre és una mica estrany”, afegeix.

Confinada amb la incògnita

Entre aquests prop de 10.000 casos possibles, hi ha el de Catalina, que va passar tres setmanes a ca seva, a Palma, en aïllament, del 20 d’abril a l’11 de maig, fins al dia que va començar la fase 1 de desconfinament. Com milers de ciutadans de les Illes, es va tancar al seu domicili després de telefonar al centre salut, on per telèfon, sense fer-li cap prova, li varen dir que els símptomes que descrivia (tos, febre i problemes digestius) eren compatibles amb el covid-19.

“Ho vaig passar molt malament, tenia molta por, sobretot d’haver pogut contagiar ma mare. En aquells moments encara no es duia mascareta”, recorda. “Vaig patir molt, sobretot els primers sis dies. Llavors ja va estar. Em vaig trobar millor i ma mare mai va tenir-ne símptomes”, explica. Fa pocs dies la varen cridar del seu centre de salut i li varen proposar de fer-se el test d’anticossos. Ella té ganes de confirmar o descartar si va ser coronavirus, encara que sap que la prova tampoc és 100% segura i que hi ha persones que han passat el covid-19 i no han generat anticossos, tot i que tenen immunitat cel·lular.

Mentre s’ofereixen les proves d’anticossos, al tancament d’aquesta edició, el nombre de casos actius de covid-19 detectats a les Balears continua estancat des de fa devers deu dies. El juliol, en general, ha oscil·lat fins ara entre els 109 i els 145 casos actius. Divendres n’hi havia 122. Fins llavors s’havien detectat un total de 2.450 positius de SARS-CoV-2, 2.098 persones se n’havien curat i 130 n’havien mort.

Millores minses per controlar a qui ve de zones de contagi

El govern espanyol no va acceptar dijous la petició de l’Executiu balear per controlar als ports i aeroports els passatgers procedents de comunitats autònomes amb incidència alta de covid-19, tal com varen proposar els experts del Comitè de Malalties Infeccioses de les Illes. De moment, el Govern podrà rebre informació sobre els passatgers procedents d’alguns dels 25 països amb una incidència més elevada de casos de covid-19, sempre que la seva destinació final siguin les Balears. L’accés a aquesta informació permetria a Salut disposar de la traçabilitat dels viatgers per poder detectar-ne els contactes estrets en cas d’infecció.

stats