Exploració espacial

Quatre astronautes no professionals volen caminar per primer cop per l'espai

L'impulsor del projecte és Jared Isaacman, el primer home a fer un viatge espacial sense cap professional a bord

Kenneth Chang / The New York Times
2 min
Coet Falcon 9 de l'empresa SpaceX

Fa tres anys l'empresari milionari Jared Isaacman va fer un viatge revolucionari a l'espai: va ser la primera persona a bord d'una nau espacial sense cap astronauta professional a l'interior. Aquesta setmana el pioner dels viatges comercials aeroespacials torna a alçar el vol, i juntament amb tres milionaris més entrenats duran a terme un itinerari més llarg, més atrevit i arriscat. En aquesta missió està previst que els quatre astronautes no professionals facin la primera caminada espacial mai feta per amateurs. La missió, que emprendrà el vol aquest dimarts, rep el nom de Polaris Dawn i per poder-la fer Isaacman ha treballat mà a mà amb Elon Musk i la seva companyia de coets, SpaceX, que proporcionarà, entre altres materials, un propulsor Falcon 9.

Polaris Dawn no es dirigeix a cap estació espacial, sinó que té previst viatjar més lluny que qualsevol altre missió des de l'Apollo 17, que el 1972 va arribar a la Lluna. "És una missió que pretén aconseguir moltes coses en un període de temps molt breu", va afirmar Isaacman en una entrevista que va concedir la setmana passada. Els milionaris travessaran regions d'intensa radiació i correran el risc de rebre l'impacte de petites roques espacials, així com de fragments de restes de productes creats per l'home, que podrien arribar a perforar la nau.

El viatge permetrà provar noves tecnologies i recopilar dades sobre els efectes que tenen en el cos humà. Una de les principals novetats serà el vestit espacial desenvolupat per SpaceX, que es farà servir en el moment de la caminada espacial. El vestit està dissenyat per enviar comunicacions a través de polsos làser –en lloc de senyals de ràdio– entre la càpsula del vol –una Crew Dragon– i la constel·lació de satèl·lits d'Internet Starlink de SpaceX. "Tenim uns objectius molt ambiciosos", va dir Isaacman.

El moment clau del viatge, la caminada espacial, està prevista per al tercer dia de trajecte. Els astronautes es posaran els vestits espacials just abans d'alliberar tot l'aire de dins de la Crew Dragon. D'aquesta manera, durant les dues hores que durarà l'operació l'interior de la càpsula es convertirà en part del buit de l'espai exterior. Dos membres de la tripulació, entre els quals Isaacman, sortiran a fora de la nau per a les proves dels nous vestits. Els dos astronautes estaran connectats a un cordó que els proporcionarà energia, aire i altres necessitats vitals.

A banda, la tripulació durà a terme al voltant de 40 experiments, i fins i tot s'obtindran imatges de ressonància magnètica dels cervells dels astronautes. També s'intentaran obtenir imatges de raigs X utilitzant les pluges naturals de radiació que flueixen a l'espai exterior. “Dedicarem cada moment del nostre temps en òrbita a abordar aquestes qüestions per aprofitar aquesta oportunitat”, va dir Scott Poteet, un dels astronautes que s'enlairaran.

Una de les proves que finalment no es tiraran endavant tenia com a subjecte el mateix Scott Poteet, que va arribar a sotmetre's a una cirurgia per implementar-se un dispositiu de mesura que volia prendre la pressió del líquid que envolta el cervell. L'expedició volia saber si la pressió d'aquest líquid podia ser una de les causes que provoquen que alguns astronautes experimentin símptomes com els globus oculars aixafats, els nervis òptics inflamats i la visió borrosa. El dispositiu de mesura va ser finalment retirat perquè "no funcionava".

La missió de cinc dies s'acabarà amb un aterratge a la costa de Florida.

stats