El 40% de les cambreres de pis tenen símptomes de depressió
Un estudi estatal de CCOO revela que el 71,5% té més de quatre dolors diferents
PalmaQuatre de cada deu cambreres de pis pateixen símptomes depressius que es deriven de la sobrecàrrega de feina. Així s'ha posat de manifest en un estudi del sindicat Comissions Obreres (CCOO) fet a l'àmbit estatal, que conclou que aquest sector laboral pateix una sobrecàrrega de feina i un 71,5% té més de quatre dolors diferents al cos.
"Utilitzen analgèsics de diferents tipus que acaben derivant en problemes psicològics", explica el responsable de salut laboral de la Federació CCOO, Gonzalo Rodríguez. El detonant és que "augmenta el ritme de feina i l'han de fer en el temps previst, cosa que implica que a vegades deixin de menjar o berenar per acabar dins la jornada laboral".
Les dades que s'extreuen de l'estudi avalen que en aquest context el consum d'alcohol i de tabac dels treballadors de l'hostaleria està en clar retrocés, però, per contra, creix de manera alarmant el consum de fàrmacs per causes laborals. Si l'any 2008 un 5,4% dels treballadors en consumien, l'any 2014 ja era un 8,2. I, d'aquest darrer indicador un 4,5% eren homes i un 12%, dones.
Des del sindicat expliquen que el canvi de model turístic dels darrers anys, que passa perquè hi hagi més turistes i les pernoctacions siguin més breus, incideix directament en les condicions laborals de les cambreres de pis, que no han incrementat la plantilla. "La càrrega laboral es reparteix durant el temps de jornada i no a l'inrevés", recorda la secretària general de la sectorial de serveis del sindicat.
De l'estudi de Comissions, es deriva que la bonança turística dels darrers anys no ha repercutit ni en la millora de l'economia local ni en les millora de la situació de les treballadores. "Hi ha un egoisme de curt termini", ha afegit Gonzalo Fuentes, un altre dels responsables sindicals en l'àmbit estatal. Des del sindicat fan veure que la crisi econòmica no va anar acompanyada d'una crisi turística i que la de l'any 2018 fou una de les millors temporades turístiques a les Balears.
Segons Fuentes, l'any passat hi va haver 60 milions de pernoctacions hoteleres a la Comunitat, amb deu milions de turistes. L'ocupació mitjana de tot l'any fou d'un 68%, més alta que la mitjana estatal, i la despesa mitjana de cada turista s'estima en 83 euros. "No entenem que amb aquest context de bonança i les grans inversions de reforma que han fet els hotels no es correspongui amb inversions en els treballadors".
CCOO demana a l'Administració Pública que aposti per fomentar la desestacionalització i als empresaris hotelers que inverteixin en la millora de les condicions laborals dels treballadors. Posen l'exemple dels carros de neteja, que en alguns casos no s'han canviat des de fa més de 40 anys.
Els representants de Madrid han explicat que la Mesa de Qualitat a l'Ocupació ha elaborat un esborrany d'una Guia Pràctica d'Avaluació de Riscos Laborals a l'Hostaleria que queda pendent sobre la taula del nou ministre de Treball que surti després de les eleccions generals del 28 d'abril.