Quatre receptes d'espinagades per celebrar Sant Antoni
Podeu preparar-les d'anguila, llom, verdures i gató
PalmaL'espinagada és possiblement un element tan important a la celebració de Sant Antoni a sa Pobla com el foc o els caparrots. Aquest plat, tradicionalment pobler, s'ha expandit arreu de l'illa i són molts els indrets on es preparen espinagades durant les festes del patró dels animals. Encara que la tradicional es cuinava amb col i anguila, les receptes han anat evolucionant amb el pas dels anys i actualment en trobam moltes de diferents.
De fet, enguany s'ha obert el debat sobre si serà el darrer any que els poblers (i la resta de mallorquins) podran gaudir de la versió tradicional de l'espinagada, ja que l'anguila es troba en perill d'extinció. A més, l'escassetat d'aquest producte als mercats ha provocat que sigui un aliment de luxe i el preu creixi desorbitadament fins a convertir-se en una compra inassequible per a molts mallorquins. Davant això, ja són molts els que han optat per substituir l'anguila per altres aliments, com la mussola o el gató.
Davant aquesta situació i per l'arribada de Sant Antoni, us oferim la recepta tradicional (amb anguila), a més d'altres opcions que han anat agafant força els darrers anys.
- Ingredients<p>Per a la pasta</p><ul><li>1 kg de farina fluixa</li><li>100 gr de saïm</li><li>1 tassa de cafè d’oli</li></ul><p>Per al farcit</p><ul><li>Bledes</li><li>Espinacs</li><li>Pèsols</li><li>Alls</li><li>Julivert</li><li>Grells</li><li>Anguiles</li></ul><p><br></p><p><br></p>
- Elaboració<p><span style="color: rgb(0, 0, 0);">El primer que s'ha de fer per preparar l'espinagada és la pasta. Dins un recipient mesclarem el saïm i l'oli i hi abocarem la farina. Un cop haguem pastat i mesclat els ingredients, sabrem que la massa està feta quan no s'aferri a les mans i sigui flexible i manejable. Després, la dividirem en dues parts. N'aprimarem una i farem un rectangle.</span></p><p><span style="color: rgb(0, 0, 0);">Per al farcit, haurem de fer netes les anguiles i tallar-les a trossos. Una vegada tallades, s'han de trempar amb grells, alls i julivert picat. També hem de trempar la verdura amb pebre bo, pebre coent i sal. Amb la pasta oberta, hem de fer una petita capa de verdures, una altra de pèsols i una d'anguiles; i després ho hem de tornar a tapar amb dues capes més: una de verdures i una de pèsols. Un pic que tinguem tot el farcit ben muntat dins l'espinagada, l'haurem de tancar i coure. Per a la cocció, la podeu dur al vostre forn de confiança o coure-la vosaltres mateixos a uns 180 graus de temperatura durant una hora i deu minuts.</span></p>
- Ingredients<p><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Per a la massa:</span></p><ul><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">1 kg de farina</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">250 ml d'oli</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">250 ml d'aigua</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">2 cullerades grans de mantega de porc</span></li></ul><p><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Per al farcit</span></p><ul><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">1 col gran</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Llom de porc </span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Panses</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Sal</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Pebre</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Pebre bord</span></li></ul>
- Elaboració<p>Començam tallant la col en juliana. A continuació, en un bol posam la col i li afegim oli, sal, pebre i pebre bord. Removem bé i deixam macerar.</p><p>Ara preparam la massa. En un recipient posam l'oli, l'aigua, la mantega, un polsim de sal i hi anam afegint la farina mentre pastam. Quan la massa ja no s'aferri en el recipient ni a les mans, sabrem que està llesta. Posam la massa sobre un tros de paper ceba i li donam una forma rectangular, deixant pels quatre costats uns deu centímetres de massa extra.</p><p>Una vegada pastat, posam la col adobada, el llom de porc (prèviament salpebrat), les panses i, per acabar, una altra capa de col. Pleguam els quatre costats de la massa ajuntant-los sobre el centre del farciment, deixant completament segellada l'espinagada.</p><p>Enfornam durant 35 minuts a 180°.</p>
- Ingredients<p>Per a la massa tradicional</p><ul><li>700 g de farina de xeixa</li><li>300 g de cervesa o aigua o llet</li><li>200 g d'oli</li></ul><p><br></p><p>Per a la massa sense gluten</p><ul><li>200 g de farina d'ametla</li><li>240 g de farina d'arròs</li><li>2 cullerades soperes de psyllium</li><li>120 g d'oli oliva</li><li>240 g d'aigua</li></ul><p><br></p><p>Per al farcit</p><ul><li>una col borratxona petita</li><li>tres fulles grosses de bleda </li><li>un manat d’espinacs</li><li>julivert </li><li>una ceba</li><li>un manat de grells </li><li>quatre alls</li><li>panses i sobrassada</li></ul><p>l pebre bo, pebre bord, sal i oli</p>
- Elaboració<p>Tallarem la col, les bledes i els espinacs en juliana i la resta de verdura en quadradets. Tremparem la verdura amb les espècies i l’oli al nostre gust, però amb gràcia. Ho reservarem.</p><p>Per fer la pasta, mesclarem la cervesa i l’oli i hi abocarem la farina. Ha de quedar una pasta que no s’aferri a les mans, flexible i manejable. Afegiu farina o cervesa si ho creis necessari.</p><p>Dividirem la massa en dues parts. N’aprimarem una i farem un rectangle. Hi abocarem el farcit i l’escamparem de manera regular. Hi posarem les panses i taparem amb la pasta que ens queda, ben aprimada. Tallarem els sobrants de pasta i pitjarem bé les vores per evitar que surti el farcit. Amb l’ajuda d’un escuradents punxarem la tapadora perquè pugui sortir el vapor durant la cocció.</p><p>L’enfornarem a 180º C durant 30 minuts o fins que vegem que és ben cuita. Deixarem que refredi sobre una reixa i ja la tindrem a punt per consumir.</p><p>Si en feis la versió sense gluten: en un recipient mesclau el psyllium amb l’aigua i deixau que gelifiqui. Mesclau les dues farines en un bol. Abocau-hi l’oli i l’aigua. Mesclau bé i feis com segueix a la recepta tradicional. </p>
- Ingredients<p>Per a la massa</p><ul><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">500 grams de farina</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">200 ml d'aigua</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">100 ml d'oli de gira-sol</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">1 polsim sal</span></li></ul><p><br></p><p><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Per al farcit</span></p><ul><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">450 grams d'espinacs</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">450 grams de bledes</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">450 grams pèsols</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">3-4 dents alls trossejats</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">1 manoll de sofregit</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">julivert fresc</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Sal </span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">Pebre bo i pebre bord</span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">450 grams de gató </span></li><li><span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(245, 245, 245);">500 ml de vi blanc</span></li></ul>
- Elaboració<p><span style="color: rgb(0, 0, 0);">Començam mesclant el gató amb les bledes, els espinacs, els grans d'all, el sofregit, el julivert i els pèsols amb la sal, pebre, pebre bord i el vi blanc. Un cop ho tenim tot ben mesclat, ho deixam reposar i ens posam a preparar la massa. Un cop haguem mesclat tots els elements i ja ens quedi una massa flexible i que no s'aferri, n'allisam una part en una palangana per a forn coberta de paper vegetal. L'estenem i hi anam posant el farcit.</span></p><p>Un cop col·locat el farcit dins la base de la massa, allisam l'altra part i feim la tapa i cobrim l'espinagada per damunt.</p><p><span style="color: rgb(0, 0, 0);">Amb el forn preencalentit a 180 °C, la posem a mitja altura i ha de coure 35-40 minuts.</span></p>