MEDI AMBIENT
Societat31/05/2019

Què poden fer i què no els Agents de Medi Ambient?

El cos s’ha beneficiat de la gestió feta pel Pacte, gràcies a la qual ha guanyat autonomia jurídica, recursos materials i efectius nous

Kike Oñate
i Kike Oñate

PalmaEl cos d’Agents de Medi Ambient s’ha vist beneficiat de la gestió del Govern del Pacte, gràcies a la qual ha guanyat autonomia jurídica, recursos materials i efectius nous, ja que han passat de ser 58 a 65 agents a les Balears. L’actuació de dijous al Parc Natural del Trenc i el Salobrar de Campos, on els agents varen detectar i aixecar una acta de denúncia contra els organitzadors d’unes noces sense autorització dins el sistema dunar protegit de la platja, va posar en relleu el paper que té el cos de vigilants. Però en què consisteix la seva feina?

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern, Miquel Mir Gual, explica que durant aquesta legislatura als Agents de Medi Ambient se’ls ha habilitat perquè puguin anar a la Fiscalia sense cap instrucció política, en cas que la situació ho requereixi i l’agent ho consideri oportú. “Els permet actuar amb més rapidesa”, apunta Mir, que afegeix que en el cas del Trenc es varen coordinar amb la direcció del parc. Un altre punt important aconseguit durant aquesta legislatura és l’acord entre la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i l’Agència de Defensa del Territori perquè els agents puguin inspeccionar i aixecar actes contra l’urbanisme il·legal en sòl rústic i protegit i llocs de la Xarxa Natura 2000, i en menys de 24 hores es podran paralitzar les obres. A més a més, el cos ambiental pot instar qui faci una activitat no autoritzada en un espai protegit que desmunti i detingui el que estigui fent. En cas de desobeir, l’agent ho pot destacar a l’informe perquè els tècnics jurídics determinin si acaba en sanció econòmica i, fins i tot, penal.

Cargando
No hay anuncios

Multitasques

Els Agents de Medi Ambient tenen una feina molt variada: vigilar els fondejos sobre posidònia, el litoral i els espais protegits, la prevenció d’incendis, el seguiment de rapinyaires com la milana reial i retirar vies d’escalada que puguin afectar nius als penya-segats de la Serra, entre moltes altres. Perquè els Agents puguin fer la seva feina millor, d’acord amb Miquel Mir, “hem incrementat els materials per vigilar la posidònia amb una nova barca i un robot aquàtic teledirigit per comprovar amb precisió on estan fondejades les embarcacions sobre posidònia”. En aquest sentit, el director general considera que “la quantitat és important, però també la qualitat”, i afegeix que “s’han d’anar incrementant els recursos i ampliar el nombre d’agents a la Comunitat”.