Alimentació
Societat 22/08/2024

Quin és l'aliment tradicional preferit dels mallorquins?

Un informe de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural assenyala una davallada en la compra de productes de forn i pastisseria

ARA Balears
1 min
Aliments tradicionals de les Illes Balears.

PalmaLa tomàtiga de ramellet no té rival i lidera el podi d'aliments tradicionals preferits pels mallorquins (la compren un 93,8% dels mallorquins), segons un informe de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local amb dades de 2023, es divideixen en tres categories: productes de forn i pastisseria tradicional, vegetals i carnis. Pel que fa als vegetals, l'estudi assenyala un augment en la compra de taronges de Sóller respecte del 2018 (del 53% al 62,6%). El meló eriçó (65,8%), les taronges (62,6%) i les patates de sa Pobla (59%) són altres dels aliments més consumits a Mallorca.

Ara bé, l'informe també assenyala una davallada general de la compra de productes de forn i pastisseria respecte del 2018. Els consumidors manifesten que un 91,3% compren, com a mínim, un pa pagès a l'any, seguit de les panades (84,8%), les galetes d'oli (84,5%) i els rubiols (72,1%). El 45% dels mallorquins també compren llonguets i gató d'ametlla. Pel que fa a la carn, un 85,6% dels consumidors diuen que compren sobrassada, mentre que un 73,5% compren porcella. La compra de botifarró en representa un 69,4% i la de camaiot, un 53,9%. L'estudi també posa de manifest que els balears compren més porcella, botifarró i camaiot solen viure a domicilis amb més de tres persones.

El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha comentat que "aquest estudi demostra que el consumidor té un interès per comprar els aliments tradicionals". "Ara es tracta que la indústria agroalimentària faci servir matèries primeres de les Balears, atès que la bona reputació d'aquests aliments està molt vinculada als ingredients que s'han utilitzat tradicionalment. També cal que el comerç al detall i la restauració identifiquin correctament l'origen d'aquests aliments", ha afegit.

stats