Quina és la meva talla de sostenidors?

Set de cada deu dones no porten la talla correcta. Donem algunes claus per no equivocar-se a l’hora de comprar cotilleria

Laura Saula
08/09/2017
4 min

BarcelonaEn qualsevol conversa d’amigues un dia o altre surt el tema dels sostenidors. Hi ha la que es queixa que mai troba la talla, la fanàtica del push-up, la que no creu en la dictadura de les subjeccions o la que dorm amb els sostenidors posats. Sigui com sigui, el fet és que encara avui dia la compra de cotilleria està plena d’incògnites i desconeixences. De fet, es calcula que set de cada deu espanyoles porten uns sostenidors que no són de la seva talla correcta, i més del 90% afirmen que no saben com esbrinar-ho, segons una enquesta de l’Instituto Médico Estético.

És el cas de Gemma Castillo, assessora de la botiga Lovestore de la rambla de Catalunya, a Barcelona. Un espai especialitzat en marques que ofereix més de seixanta talles de sostenidors amb copes de mides diferents. “Ens arriben moltes dones dient que estan mal fetes”, confessa Castillo, que lamenta que des de sempre les grans marques han inculcat a les dones que les talles són les que ofereix el mercat, i que són les dones les que s’hi han d’adaptar. “És a la inversa, cada dona està feta a la seva mida i ha de trobar marques que tinguin una gran varietat de talles per poder trobar la que més li convé”, apunta. En definitiva, si uns sostenidors resulten incòmodes no és perquè la dona estigui mal feta, sinó perquè no són de la seva mida.

Confusió amb números i lletres

Confusió amb números i lletres ¿I com se sap quina és la mesura correcta? Segons l’experta, el primer que qualsevol dona ha de tenir clar és el significat del número i de la lletra. Al contrari del que moltes pensen, el número indica l’amplada de l’esquena, mentre que la lletra és la mida de la copa. “El que acostuma a passar és que moltes noies troben sostenidors que només els van bé de pit o només d’esquena”, explica Castillo, que resumeix que el problema és que la majoria de firmes treballen amb lletres que van des de la A fins a la D, quan al mercat es poden trobar marques que arriben fins i tot a la K. Els preus ronden els 30 o 40 euros i al contrari del que la majoria de dones pensen “no són antiestètics ni per a àvies”.

Necessitats depenent de l’edat

Necessitats depenent de l’edat Una altra història és que les clientes, tot i estar ben assessorades, no en facin cas. “Sovint veuen els sostenidors massa grossos i se’n queden uns de més petits, tot i saber que com a professionals no els hi aconsellem”, explica Pepita Simó, propietària de Singuerlin, una cotilleria especialitzada en talles grans i que assessora senyores des del 1955. En un ambient familiar, la Pepita explica que abans al local feien sostenidors a mida, però que ara ja no cal perquè el mercat ofereix una gran varietat de marques de totes les talles, sobretot provinents de països com Alemanya, on les dones estan més conscienciades a l’hora d’utilitzar uns bons sostenidors.

Després de tants anys darrere el taulell, Simó sap molt bé que les dones tenen dubtes sobre la mida del seu pit al llarg de tota la vida. Moments com la lactància o la menopausa són alguns dels més evidents, però també s’hi poden sumar intervencions quirúrgiques. I la Pepita sempre té respostes per a cada situació. “Si la dona ha sigut operada, està embarassada o en lactància, mai li recomano que porti cèrcol”, diu l’experta, que ressalta que no portar aquest suport no té res a veure amb alçar més el pit o no. “El més important és portar sempre la talla adequada, amb els tirants ben posats i l’esquena a mida”, resumeix.

El doctor en obstetrícia i ginecologia Santiago Dexeus apunta que els sostenidors “han de fer-te sentir còmoda, siguin com siguin” i destaca que “cal que els cèrcols vagin ben ajustats de pit”.

Un altre punt bàsic és saber quins són els sostenidors més adequats a l’hora de fer esport. En aquest sentit hi ha tres tipus de subjeccions possibles: els de baix, mitjà i alt impacte. Les expertes recomanen que si es fan exercicis de baix impacte, com ioga o pilates, el millor és portar uns sostenidors tipus top que permetin fer els estiraments amb tota comoditat. En canvi, si l’activitat és d’alt impacte, com córrer, és preferible escollir unes subjeccions que agafin bé el pit en tot moment.

D’altra banda, una de les preocupacions que solen mostrar moltes dones a la consulta ginecològica és si l’ús dels cèrcols produeix càncer de mama, com explica Santiago Dexeus. “És un mite que fer servir sostenidors amb cèrcol, o qualsevol altre tipus de sostenidors, produeixi malalties com el càncer”, diu el metge.

També hi ha la qüestió sobre si portar sostenidors o no. Això preocupa a moltes noies que tenen poc pit. Un tema que, més enllà de la llibertat de cadascú, no sol ser recomanat per les expertes. “Encara que en tinguis poc, quan camines sempre vibra una mica, i amb el temps els músculs es van donant”, explica Castillo, mentre que Dexeus els recomana sempre per a les dones amb molt pit.

stats