Quina és la millor manera d'ajudar Ucraïna des de les Balears?

Entitats de cooperació internacional demanen que no es recullin més productes de primera necessitat

Guerra a Ucraïna

PalmaLa invasió d'Ucraïna per part de Rúsia ha despertat la solidaritat de la societat balear. D'ençà que va començar la guerra, centenars de residents s'han bolcat a ajudar els afectats pel conflicte. Particulars i agrupacions de plataformes recol·lecten donatius, medicaments, aliments i roba d'abric, entre altres productes de primera necessitat. Però, com es pot assegurar que aquestes ajudes arribin?

Amb doblers

Els productes de primera necessitat ja no són la prioritat

"L'agència de Cooperació Internacional i la Coordinadora d'Entitats de Cooperació demanen que no es reculli més material d'aquest tipus i que els ciutadans que vulguin ser solidaris ho facin per mitjà d'ajudes econòmiques a través d'entitats solvents", ha advertit la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, contestant a una pregunta formulada pel diputat de Ciutadans Juanma Gómez. El membre de Cs ha demanat al le del Parlament com es pot organitzar millor la ciutadania a l'hora d'enviar ajudes a Ucraïna arran de les qüestions que es van plantejar ahir dilluns en el Consell de Cooperació.

A través d'entitats

Enviar ajuda a través d'institucions garanteix l'arribada de l'ajuda

Tothom que vulgui ajudar Ucraïna ho pot fer a través d'entitats o institucions que tinguin capacitat i que desenvolupin acció exterior, ha explicat Santiago. "El més eficaç i segur per garantir que l'ajuda entra és que les aportacions es facin a entitats conegudes i que elles s'encarreguin de l'adquisició de material", coincideixen tant Gómez com la consellera. Respecte dels medicaments, el diputat assegura que "no és recomanable la recollida de medicaments i que convé que siguin apotecaris solidaris, el col·legi oficial d'apotecaris, fons insulars de cooperació els qui els adquireixin", diu el diputat del partit taronja.

Per tal d'assegurar l'arribada del material, l'Executiu també col·labora amb entitats arrelades a Ucraïna. Per exemple, la Conselleria d'Habitatge i Mobilitat està en contacte amb navilieres, a través d'una associació que coneix la frontera ucraïnesa i "desplaça gratuïtament fins a Barcelona els camions que hi van", ha assegurat Santiago.

Acollint

El programa de vacances de nins de Txernòbil és una opció

Una altra manera d'ajudar és acollir nins ucraïnesos. El programa d'acollida de vacances de nins de Txernòbil es troba amb dificultats a causa de la situació de corredors humanitaris inestables. Les famílies volen acollir més infants i durant més temps, per això, es demana al Govern "que faci la mediació necessària amb els Ministeris per garantir l'estabilitat i continuïtat d'aquest programa, així com la possibilitat d'augmentar-ne la resposta", diu Gómez.

Què fa el Govern?

L'Executiu ja ha ampliat les places d'acollida i el pressupost en postemergència

Milers d'ucraïnesos s'han vist obligats a abandonar el seu país a causa de la invasió russa. A hores d'ara, a les Illes hi ha 195 places destinades a refugiats, que es poden trobar amb problemes quan se'ls acabi el permís de protecció. Per això, els partits demanen al Govern que exigeixi al Ministeri d'Interior que els tràmits relacionats amb la normativa i la tramitació d'estrangeria "siguin àgils i que les Illes tinguin personal suficient per a les tramitacions que es puguin derivar de l'acollida i la residència", ha afegit Juanma Gómez.

Un altre dels reclams del partit taronja en la sessió d'aquest dimarts ha estat reforçar la partida econòmica corresponent a la postemergència i humanitària. Davant això, Santiago ha exposat que el Govern té pressupostats 600.000 euros. "Aquest dimarts es publicarà l'ajuda econòmica de postemergències. L'any 2015 hi havia 0 euros i ara, 600.000 euros. M'agradaria no haver d'ampliar, que Ucraïna pugui ser restaurada amb fons europeus i no amb els de les comunitats autònomes", ha conclòs la consellera.

stats